Ialomițenii nu respectă restricțiile impuse circulației porcilor și a cărnii de porc

porcine
Porcine cu pestă circula libere în județ

DSVSA a aplicat 12 sancțiuni persoanelor care refuză să respecte interdicțiile privind circulația porcinelor și a produselor din carne de porc.

În urma epizootiei de pestă porcină autoritățile sanitare au impus restricții privind traficul de porcine dar și a produselor care conțin carne de porc posibil contaminate.

Cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, consilieri din cadrul DVSA au efectuat controale în trafic și inspecții la mai multe exploatații zootehnice.

Echipele de control au identificat 4 persoane care transportau 1750 de kilograme de carne și produse din carne de porc posibil contaminate cu virusul pestei porcine.

În exploatațiile verificate inspectorii au constat nereguli în ceea ce privește identificarea animalelor și notificarea cazurilor de îmbolnăvire a porcinelor.

S-a mai constatat că porcii domestici sunt în continuare lăsați liberi la marginea pădurilor și că populația refuză să declare porcii din gospodării în vederea uciderii preventive.

Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 22.920 de lei iar carnea și produsele din carne confiscate au fost trimise la incinerare.

În Ialomița s-a deschis și primul dosar pentru transportarea unor porci bolnavi din comuna Giurgeni în comuna Bucu. Autoritățile nu au putut determina cu precizie când au fost transportați porcii între cele două localități. În urma acestei operațiuni focarele de pestă porcină africană au cuprins și comuna Bucu.

Incidentul arată că măsurile stabilite de Instituția Prefectului și Comitetul Local pentru combaterea bolilor sunt absolut ineficiente. Neputând izola focarele, autoritățile se mulțumesc să raporteze contaminarea unor noi zone și să ridice din umeri.

 

Articolul precedentJandarmeria și-a călcat în picioare propria-i lege de funcționare
Articolul următorAutoturism răsturnat pe DJ 212 . Un bărbat a decedat