Ialomiţa, prin municipiul Slobozia, a intrat în istoria eşecurilor investiţiilor cu fonduri europene cu parcarea subterană fără acces auto!

Judeţul Ialomiţa rămâne codaş în accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. Din cele şapte judeţe din sudul şi sud-estul României, Ialomiţa încheie plutonul la toate capitolele.

Ialomiţa are cele mai puţine proiecte europene aflate în implementare la nivel de regiune de dezvoltare, deşi este unul dintre cele mai sărace judeţe din România.

Pe programele de finanţare dezvoltate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, conform datelor furnizate de ADR Sud-Muntenia, judeţul Ialomiţa are în derulare doar 28 de proiecte. Cele mai puţine dintre cele şapte judeţe componente ce au în total în implementare 482 de proiecte. Campion este judeţul Argeş, cu un total de 148 proiecte, aproape o treime din total.

Ialomiţa nu vrea fonduri europene

La depuneri de proiecte pentru obţinerea fondurilor europene, autorităţile locale şi mediul privat din judeţ nu sunt interesate. În ultimele trei luni ale anului trecut din Ialomiţa au fost depuse doar 5 din cele 77 de proiecte strânse din regiune.

Şi valoric proiectele depuse din judeţul Ialomiţa sunt pe ultimul loc. ADR Sud-Muntenia a anunţat că s-au depus proiecte în valoare totală de 1,34 miliarde lei iar valoarea cumulată a documentaţiilor ialomiţene este sub 44,5 milioane lei, doar 3,3% din total.

Anual, cetăţenii judeţului Ialomiţa plătesc o cotizaţie de 253.617 lei către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, bani viraţi din contul Consiliului Judeţean Ialomiţa.

În schimb Ialomiţa, prin municipiul reşedinţă de judeţ Slobozia, este pe primul loc la capitolul investiţiilor eşuate pe fonduri europene. Parcarea subterană fără acces auto de la Slobozia a fost contractată iniţial pe fonduri europene dar pentru depăşirea termenelor de execuţie alocarea fondurilor nerambursabile a fost sistată.

Lucrarea se face acum cu bani împrumutaţi de Primăria Slobozia pentru care locuitorii achită rate şi dobânzi. În plus, municipalitatea are de restituit peste 9 milioane lei, fondurile europene primite înainte de sistarea finanţării nerambursabile.

 

 

 

 

 

Articolul precedentBlitzkrieg: Marian Pavel a câștigat alegerile la PSD prin KO
Articolul următorOdiseea doamnei Valy, subprefectul fake la Instituția Prefectului