Informațiile publice furnizate de către autoritățile locale din județul Ialomița confirmă faptul că, din 2012 și până în prezent, autoritățile locale au cheltuit 10 milioane de lei pe studii de fezabilitate. Campionul incontestabil al acestor cheltuieli este Consiliul Județean Ialomița, cu 828 mii lei. Estimativ, mai puțin de jumătate din aceste studii de fezabilitate, au fost ulterior transformate în investiții reale.

Moda trece și revine

Datele oficiale confirmă faptul că în ultimii 6 ani administrațiile locale au cheltuit aproximativ 10 milioane de lei pentru realizarea unor studii de fezabilitate. Majoritatea acestor studii s-au dovedit inutile, ele neputând fi transformate în investiții. Pe listele furnizate public de către administrațiile locale se numără studii de fezabilitate pentru drumuri, sisteme de canalizare, construcția de școli și grădinițe, dar și unele absolut inutile sau irelevante. La Ciocârlia, de exemplu, a fost plătit un SF pentru amenajarea cimitirului (9920 de lei) și pentru gardul Căminului Cultura (7936 de lei). La Colelia administrația locală a apreciat drept necesar un SF pentru reconstrucția ecologică forestieră ( 2351 de lei), iar la Movilița unul pentru grupuri sanitare la școală ( 4700 de lei).

Orașele conduc în top

Dacă în cazul comunelor SF-urile sunt inutile, iar sumele par derizorii, în cazul orașelor situația se schimbă radical. Orașele Urziceni, Fetești și Slobozia conduc detașat cu studii de fezabilitate în valoare de sute de mii de lei. La Slobozia, de exemplu pentru elaborarea unui studiu de trafic, municipalitatea a plătit în anul 2017 mai mult de 59 mii de lei. Campionul incontestabil rămâne însă Consiliul Județean Ialomița. Acesta a plătit în ultimii 6 ani peste 828 mii de lei pentru 15 SF-uri. Cea mai mare valoare a unui SF comandat de către Consiliul Județean este de 129, 9 mii lei pentru viitorul Bloc Operator al Spitalului Județean. Investiția se ridică la o valoare estimată de 53, 3 milioane lei și ar urma să fie finanțată prin PNDL 2. Până la acest moment nu au fost alocate fonduri pentru acest obiectiv.

Articolul precedentBani pentru reparații urgente la rețeaua de canalizare din Slobozia
Articolul următorConsiliul Județean Ialomița cheltuiește 62 mii de lei pentru două uși de biserică