Un caz deosebit de grav s-a produs în ziua alegerilor europarlamentare și referendum în localitatea ialomițeană Manasia. Un localnic aflat în Spania a aflat la secția de vot de la Ambasada României din Madrid că votase cu doar câteva ore înainte la aproape 3.500 kilometri distanță!
Fraudă la alegeri în comuna Manasia. Ion Munteanu nu a primit buletinele de vot pentru a-și exercita dreptul de vot în Spania după ce sistemul informatic a arătat că se votase deja pe numele și codul numeric personal al bărbatului. Povestea a ieșit la iveală după ce soția sa a reacționat indignată pe facebook.
„Este foarte grav și cine știe câte alte cazuri similare sunt…”
Un român de 56 ani din localitatea Manasia, județul Ialomița, plecat la muncă în Spania a vrut duminică să voteze împreună cu soția la secția deschisă la Ambasada României din Madrid.
Ion Munteanu a plecat cu soția din localitatea de domiciliu spre Madrid pe la ora 14.30 iar o jumătate de oră mai târziu s-a așezat la coada impresionantă de la secția de vot din Ambasadă.
“După patru ore de așteptare am dat cartea de identitate pentru a fi scanată și, surpriză, mi s-a spus că am votat în Manasia, județul Ialomița, locul unde m-am născut, la ora 11.00! Le-am spus că este imposibil, că nu aveam cum să ajung fizic de acolo nici măcar cu avionul.”, a descris pentru situația domnul Munteanu.
I-a explicat președintelui secției de votare că este o neînțelegere la mijloc iar acesta a sunat la Manasia de unde, stupoare, președintele secției de votare unde este arondat ialomițeanul a transmis că acesta se prezentase la secție și votase deja atât pentru alegerile europarlamentare cât și pentru referendum!
„De la Manasia s-a transmis că există și semnătură dată în locul meu de persoana care mi-a folosit identitatea pentru a vota. Este foarte grav că cineva mi-a folosit datele personale pentru a vota în locul meu și vreau să sesizez Poliția. Dacă nu mergeam la vot astăzi nu aș fi aflat și deja mă întreb dacă nu cumva și în trecut cineva a votat în locul meu. Este foarte grav și cine știe câte alte cazuri similare sunt, suntem milioane de români plecați și pot vota acasă în numele nostru.”, a adăugat Ion Munteanu, supărat că nu a putut vota.
Biroul Electoral Județean nu a fost înștiințat de incidentul de la Manasia
Judecătorul Ion Toma, președintele Biroului Electoral Județean Ialomița, s-a arătat surprins de reclamația făcută de Ion Munteanu, cel căruia i-a fost refuzat votul la secția din Madrid.
„Nu am primit în ziua votului dar nici astăzi niciun fel de sesizare de la vreuna dintre cele trei secții de votare deschise pentru alegerile europarlamentare și referendum în localitatea Manasia. Vom verifica dacă, într-adevăr, domnul Munteanu Ion figurează că ar fi votat și vă vom comunica.”, ne-a transmis președintele Biroului Electoral Județean Ialomița.
Pentru a verifica dacă nu cumva și alți ialomițeni arondați secțiilor de vot din Manasia plecați din România figurează totuși ca alegători ce și-au exercitat în localitate dreptul de vota am solicitat copii de pe listele cu persoanele trecute pe listele electorale permanente de la secții și care au trecut pe la cabinele de vot în duminica alegerilor.
Introducerea scanării cărții de identitate pentru a se elimina posibilitatea fraudării alegerilor prin metoda votului multiplu se dovedește a nu funcționa atât de bine pe cât se laudă autoritățile.
Posibilitatea introducerii de către un operator a Codului Numeric Personal, operațiune permisă pentru românii ce dețin vechi buletine de identitate, generează situații în care persoane din secțiile de vot pot introduce în urne buletine de vot în numele unor alegători care nu sunt prezenți.
Și cum majoritatea celor care lucrează la „tabletele electorale” sunt oameni din Primării cu acces la datele de identificare ale alegătorilor din localitățile respective suspiciuni de fraudă apar mai ales la alegerile locale, atunci când românii plecați în Europa habar nu au că în numele lor alte persoane pot introduce în urne buletine de vot.