Prima ninsoare l-a prins cu pantalonii în vine pe preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Cu chiu, cu vai, doar o treime din drumurile judeţene sunt acoperite de un contract încheiat prin negociere directă cu firma de drumuri din subordinea instituţiei judeţene.
Fără contracte de deszăpezire pe două treimi din judeţ, aşa se prezintă Ialomiţa la prima ninsoare din acest sezon. Majoritatea drumurilor judeţene au fost un chin pentru conducătorii auto în această dimineaţă.
Chiar dacă nu s-a aşternut decât un strat de câţiva centimetri, poleiul şi gheaţa de pe artere au îngreunat teribil circulaţia.
Cum nu există contracte încheiate cu firme de specialitate nu au existat nici utilaje care să împrăştie nisip, sare sau alt tip de material antiderapant. Şi nici nu sunt şanse să fie în viitorul apropiat.
Licitaţie fără pretendenţi, contracte parafate la mica înţelegere
Consiliul Judeţean Ialomiţa a reuşit „peformanţa” de a duce atribuirea noilor contracte de deszăpezire până în buza iernii şi a prelungit nepermis de mult procedura de licitaţie.
Împărţit pe trei zone, judeţul Ialomiţa a devenit neatractiv pentru operatorii cu utilaje de deszăpezire după ce mintea luminată din fruntea Consiliului Judeţean a decis să tripleze numărul de utilaje plus achiziţia a 150 kilometri de parazăpezi.
Firmele au dat cu flit licitaţiei cu termen 13 noiembrie şi instituţia judeţeană s-a văzut în postura de a cerşi mila societăţilor de profil invitându-le la negociere directă.
În primă fază, doar SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia, societate deţinută de Consiliul Judeţean Ialomiţa, a răspuns prezent dar numai pe un singur lot şi în anumite condiţii.
Finanţatorul a renunţat la numărul iniţial de utilaje solicitat, a şters cu buretele gardurile tip parazăpezi şi a semnat un contract pentru lotul situat în estul judeţului, zona Feteşti – Ţăndărei, la preţul maxim la care fusese scos la licitaţie!
„Pentru celelalte două loturi am lansat invitaţii unui număr de patru firme, două dintre ele nu au răspuns, societatea Drumuri şi Poduri care a luat deja un lot a spus că nu are capacitatea de a acoperi mai mult şi acum suntem în discuţii cu firma ce a deţinut în ultimii trei ani deszăpezirea în judeţ.”, a anunţat Gheorghe Proca, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean.
Victor Moraru deszăpezeşte cu agricultorii!
Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a dat vina pe schimbarea legislaţiei în întârzierea organizării licitaţiei pentru contractele de deszăpezire.
„Un alt plan este acela în care noi am identifica toţi utilaje, am făcut această solicitare către primăriile din judeţ. Ştiţi bine că majoritatea agricultorilor au tractoare de putere foarte mare, au şi lame şi ar putea să ne ajute!” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)
Şeful judeţului îi îndeamnă pe ialomiţeni să aibă încredere că lucrurile vor intra în cel mai scurt timp pe un făgaş normal şi le transmite că are pregătit şi un plan de rezervă pentru iarna aceasta.
„Există un plan B, un plan C şi un plan D. Sigur că suntem într-o situaţie destul de delicată dar societatea de drumuri judeţene ar putea la nevoie să acopere o mai mare parte din acest judeţ decât au contract şi vom apela la ei. Un alt plan este acela în care noi am identifica toţi utilaje, am făcut această solicitare către primăriile din judeţ. Ştiţi bine că majoritatea agricultorilor au tractoare de putere foarte mare, au şi lame şi ar putea să ne ajute!”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean cum se va rezolva iarna 2018 – 2019 în Ialomiţa.
Slobozia, condamnată să deszăpezească tot cu lopata
Situaţia nu este mai bună nici în municipiul reşedinţă de judeţ. Ultimele două ierni au adus necazuri foarte mari de trafic atât rutier cât şi pietonal, lipsa acută de utilaje fiind principala problemă a autorităţilor locale.
Pentru a scăpa de grija utilajelor de închiriat, greu de găsit şi prea scumpe la tarif, municipalitatea a demarat încă din primăvară o procedură de achiziţie a unor utilaje specifice deszăpezirii urbane dar aceasta s-a „înzăpezit” la Bucureşti.
Ministerul de Finanţe obligă municipiul Slobozia să deszăpezească tot cu lopata şi în această iarnă după ce a refuzat să aprobe contractarea leasing-ului financiar pentru achiziţia utilajelor de deszăpezire.
Depus încă din vară, dosarul a zăcut neatins în sertarele Ministerului în loc să fie analizat şi aprobat de comisia de specialitate. În tot acest timp Primăria Slobozia a avut blocată o sumă importantă pusă deoparte pentru completarea sumei necesară utilajelor dar toată aşteptarea a fost în van.
„Slobozia nu a greşit cu nimic, comisia de la Ministerul de Finanţe nu s-a mai întrunit pentru că s-au luat banii pe nu ştiu câţi ani. Sunt multe cereri depuse şi pentru anul 2019 şi nu se ştie cine apucă să primească aprobare, s-a depăşit cu mult plafonul la nivel naţional.”, a explicat situaţia primarul Adrian Mocioniu.
În lipsa utilajelor, persoanele beneficiare de ajutor social şi angajaţii Direcţiei de Administrare a Domeniului Public din subordinea Primăriei Slobozia vor fi din nou „lopătarii” de serviciu în perioada de iarnă.