DSVSA Ialomița informează că în 41 dintre localitățile județului Ialomița este permisă circulația porcinelor. Într-un comunicat de presă emis astăzi instituția atrage atenția asupra sancțiunilor la care se expun persoanele care nu respectă restricțiile de circulație pentru porci vii, pentru carnea de porc sau produsele din carne de porc provenite din zonele de protecție a focarelor de pestă porcină africană.

Animale confiscate de polițiști

Polițiștii au identificat în zona localității Grivița, o persoană ce transporta patru porcine, înjunghiate, cu origine declarativă județul Brăila, animale ce urmau a fi transportate în localitatea Andrășești. Animalele nu erau identificate iar transportul nu era însoțit de documente sanitare veterinare, informează DSVSA.

Ținând cont de declarația persoanei care transporta animalele, s-a desprins concluzia că acestea proveneau din zone supuse restricțiilor de mișcare datorită evoluției pestei porcine africane.

Transportatorul a fost sancționat conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 2400 lei, dispunându-se totodată confiscarea animalelor, dirijarea acestora către L.S.V.S.A. Ialomița, în vederea prelevării de probe specifice, urmată de distrugerea acestora prin incinerare în incineratorul D.S.V.S.A. Ialomița.  De asemenea a fost dezinfectat mijlocul de transport.

Localități fără restricții

D.S.V.S.A. Ialomița informează toți locuitorii județului că, la momentul actual următoarele localități NU sunt supuse restricțiilor de mișcare în ceea ce privește porcinele vii, carnea/produsele și subprodusele din carne de porc: Sălcioara, Rași, Miloșești, Tovărășia, Nicolești, Grindu, Valea Măcrișului, Grindași, Gârbovi, Ion Roată, Broșteni, Alexeni, Manasia, Urziceni, Armășești, Malu Roșu, Cotorca, Ciocârlia, Răsimnicea, Sinești, Cătrunești, Lilieci, Axintele, Bărbătescu, Horia, Bărcănești, Condeești, Căzănești, Ciochina, Piersica, Orezu, Bordușelu, Marsilieni, Albești, Bataluri, Malu, Butoiu, Sfântu Gheorghe, Copuzu, Crăsanii de Jos, Crăsanii de Sus.

Restul localităților din județul Ialomița se încadrează în zona de protecție/supraveghere a unui focar de pestă porcină africană și ca urmare este interzisă circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private.

Atenție la documente!

Toate porcinele care sunt transportate din zone care nu sunt supuse restricțiilor de mișcare trebuie să fie identificate, însoțite de documente sanitare veterinare eliberate anterior efectuării transportului, de către medicul veterinar de liberă practică din localitatea de origine a animalelor.

În cazul sacrificării porcinelor din zonele de protecție/supraveghere a unui focar de pestă porcină africană este necesar ca medicul veterinar de liberă practică să efectueze examenul antemortem și postmortem al animalelor respective.

DSVSA Ialomița a dispus informarea tuturor Primăriilor din județul Ialomița, în calitatea acestora de Unități Locale de Sprijin, cu privire la măsurile menționate anterior, în vederea popularizării acestora prin afișare în cât mai multe locuri publice și/sau prin organizarea la nivelul fiecărei comune a unor întâlniri cetățenești.

DSVSA Ialomița face apel către toți proprietarii de porcine din județ pentru a sprijini echipele de medici veterinari ce efectuează acțiunile specifice (examinări clinice și recoltări de probe de sânge) necesare în vederea ridicării restricțiilor la nivelul localităților afectate de pesta porcină africană.

 

Articolul precedentPăgubiţii agenţiei de turism Terra Tourism îşi pot cere banii înapoi doar până la „Sfântul Nicolae”
Articolul următorFără contracte de deszăpezire pe două treimi din judeţul Ialomiţa. Ca plan de rezervă se va apela la tractoriştii din judeţ!