terra tourism
Terra Tourism a tras obloanele subit

Curtea de Apel București a admis cererea de strămutare a dosarului de faliment al firmei Terra Tourism din Slobozia. Pe 27 iunie firma a depus o cerere de intrare în insolvență la Tribunalul Slobozia.

Intrarea în faliment a firmei Terra Tourism a lăsat cu ochii în soare circa 5-600 de turiști, potrivit estimărilor unor publicații de profil. Evenimentul este cu atât mai  neașteptat cu cât, la finalul anului trecut firma a avut profit și, potrivit raportărilor de la ANAF, deținea în conturi circa 10 milion de lei.

Cererea de strămutare acceptată de Curtea de Apel va duce la întârzierea judecării dosarului. Marți, 24 iulie, dosarul de faliment va avea un nou termen de judecată la Tribunalul Ialomița. Atunci, probabil, se va declina judecare acestuia la Călărași. Cuplat cu vacanța judecătorească, acest fapt va duce dosarul pe fond abia undeva la începutul lunii septembrie. Când, probabil, va fi dispusă o nouă amânare pentru verificarea documentelor depuse de debitoare.

Așa că cele 10 zile care reprezintă termenul legal pentru soluționarea cererii vor deveni 60 sau chiar 90. Potrivit reglementărilor în vigoare turiștii păgubiți nu vor putea recupera mare lucru din asigurarea agenției.

Terra Tourism are o poliță de asigurare în valoare de doar 50.000 de dolari, sumă total insuficientă pentru despăgubirea clienților. Singura speranță a păgubiților este tot la dosarul de faliment.

Numai că nici acest dosar nu presupune că vor exista sume pentru plata despăgubirilor. Dacă societatea nu are bunuri iar judecătorul sindic nu va avea motive pentru atragerea răspunderii administratorilor, clienții Terra Tourism vor rămâne cu ochii-n soare. Firma va intra în lichidare prin procedura simplificată și asta se va încheia în maxim 45 de zile.

Este greu de crezut că firma deține active de o valoare suficient de mare pentru acoperirea prejudiciilor. De asemenea, nici depunerea unui plan de reorganizare care să asigure plata despăgubirilor în termen de 3 ani, maxim 4 ani cât prevede legea insolvenței , nu este o variantă fezabilă. Asta pentru că firma Terra Tourism și-a pierdut credibilitate și n-ar putea atrage clienți.

Administratorul firmei, Oana Aniela Dunel, este implicată într-o firmă care a investit într-o florărie online, investiție aflată abia la început. Aceeași sursă susține că Familia Dunel ar fi avut probleme cu un credit imobiliar care nu poate fi rambursat.

Presa de profil speculează citând încheierea de ședință de la Tribunalul Ialomița în care s-a acordat termenul din 24 iulie, că în cauză ar exista și un dosar penal. În condițiile în care acest dosar ar viza firma și administratorul, și numai dacă s-ar începe urmărirea penală, judecarea cererii de insolvență ar fi suspendată până la finalizarea cauzei penale.

Articolul precedentEveniment in Parcul Industrial IMM Slobozia. Se construieşte!
Articolul următorStrada Cărămidari se surpă. Primăria nu poate interveni, deocamdată!