Eveniment in Parcul Industrial IMM Slobozia. Se construieşte!

Timp de 4 ani, în incinta Parcului şi-a desfășurat activitatea o singură firmă. Luna trecută, o a doua firmă a demarat lucrările de execuție a unui sediu. Potrivit datelor oficiale, până la sfârșitul anului 2019, în Parcul Industrial IMM Slobozia ar trebui să îşi desfășoare activitatea 13 firme.

Boală lungă, moarte singură

În anul 2014, autorităţile din Slobozia au inaugurat un Parc Industrial în valoare de 17, 5 milioane de lei. Potrivit indicatorilor de performanţă, Parcul Industrial ar fi trebuit să asigure 775 de locuri de muncă, dintre care 423 pentru femei și 352 pentru bărbați. În iulie 2018, în acest parc îşi desfășoară activitatea o singură firmă, cu numai 20 de angajaţi, iar o a doua a demarat construcţia unui sediu în urmă cu o lună. Autoritățile locale susţin că Parcul Industrial e ocupat în proporție de peste 80% în urma licitaţiilor desfășurate în luna decembrie 2017 şi în primăvara acestui an. Realitatea însă nu poate fi cosmetizată. Din cele 18 firme care au licitat pentru concesionarea unor loturi de teren în acest parc, doar una execută lucrări de constricţie. Termenul limită până la care Parcul Industrial IMM Slobozia trebuie populat este vara anului 2019.

Slobozia dă banii înapoi

Eşecul acestui proiect investițional al Primăriei Slobozia este dublat de riscul returnării fondurilor investite. Pentru a evita acest risc, Primăria Slobozia a negociat la începutul anului 2017modificarea indicatorilor de performanţă. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a permis, pe lângă reducerea numărului de locuri de muncă şi a numărului de firme, şi modificarea facilitaților fiscale oferite investitorilor. Chiar şi în aceste condiții, Parcul Industrial IMM Slobozia continuă să rămână gol. Administrația locală a recunoscut public că, în aceste condiții, ia în calcul „o corecție financiară de 25% din valoarea proiectului”. În realitate însă, autoritățile locale vor rambursa integral valoarea acestei investiții care se dovedește absolut inutilă.

Articolul precedentMorții Sloboziei, obligați la muncă în folosul comunității
Articolul următorFalimentul Terra Tourism se va judeca la Călărași, la toamnă