Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene să propună legislație pentru protecția solului în UE

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a adoptat, astăzi, un proiect de rezoluție, la care eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).a susținut o serie de amendamente, prin care solicităm Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului.

“Noua legislație ar trebui să țină cont de amenințările importante la adresa solului: deșertificarea și salinizarea, practicile agricole nesustenabile, pierderea materiei organice, gestionarea defectuoasă, abandonarea terenurilor, contaminarea și pierderea biodiversității.

Noul cadrul legal ar trebui să respecte principiul subsidiarității și drepturile de proprietate și să includă criterii pentru evaluarea calității solului, obiective de refacere, măsuri de monitorizare și raportare, schimbul de bune practici și formare, precum și măsuri de sprijin și stimulente financiare suplimentare pentru ca proprietarii de terenuri să protejeze solurile și terenurile.

Această inițiativă vine în urma faptului că măsurile existente atât la nivelul UE cât și la nivelul statelor membre s-au dovedit a fi insuficiente, iar în ciuda faptului că există o Strategie tematică UE privind solul, degradarea terenurilor a continuat în întreaga UE, pierderile fiind estimate la €50 miliarde pe an”, menționează eurodeputatul Dan Motreanu.

 

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentIalomițeni amendați pentru că nu au purtat masca de protecție
Articolul următorVIDEO Culisele statului paralel | Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, un proiect DISTRUS de nepăsare. Misterul milionului de euro