De mai bine de 4 ani, o mamă și fetița ei în vârstă de 5 ani trăiesc o dramă cumplită. Hăituite de tatăl iordanian, lăsate de izbeliște de instituțiile statului, mama și fiica nu-și găsesc liniștea. Fetița este împinsă în brațele tatălui violent împotriva căruia mama a formulat mai multe plângeri penale.
Deși două instanțe de judecată au emis ordine de protecție împotriva cetățeanului iordanian, care a și fost evacuat din domiciliul mamei, „specialiștii” de la Direcția de Protecție a Copilului refuză să vadă trauma fetiței care nu vrea să-și vadă tatăl pe care-l acuză că o bate!
Polițiștii din Ialomița refuză să o asculte pe mamă și să înregistreze plângerile acesteia. Nu catadicsesc nici măcar să verifice existența și stadiul altor două plângeri aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara și care zac fără rezoluție de mai bine de 2 ani.
În fond, ce mare chestie s-a petrecut? Un banal abuz împotriva unei mame și a copilului ei minor, comis de un cetățean iordanian fost lucrător la ambasada Iordaniei. Fleacuri!
Divorțul
Drama mamei începe în 2014. După 7 ani de căsătorie cu un cetățean iordanian pe care l-a cunoscut din întâmplare, mama se decide să divorțeze. A împins-o aici comportamentul incalificabil al „soțului”, care dezvolta accese de violență împotriva ei și a fetiței.
Povestea mamei este cutremurătoare:
Pe scurt, felul in care tatal minorei se comporta cu aceasta: tipete, palmute la fund si trantari in patut (”Fa-i ceva sa taca! Eu maine am servici, eu am nevoie de liniste!……Habar nu ai cum sa faci un copil sa taca.”; dupa ce ii dadea o palma la fund, iar copilul intr-adevar tacea, continua: ”Ai vazut cum se face acum ? A tacut. Asa vreau sa fie de-acum inainte.”- citat tatal minorei), episoade repetate de fiecare data cand mititica de doar cateva luni plangea pentru ca avea si ea colici. Pe parcurs insa, situatia s-a agravat datorita tipetelor si bruscarii micutei, aceasta ajungand sa planga la un moment dat, chiar si cand tatal ei doar tusea ori intra pe usa si ii auzea vocea, de frica. Toate acestea, din nefericire pentru interesul superior al minorei, avand ca rezultat refuzul bebelusei de a mai manca, dezvoltarea ei fiind sever afectata. Astfel:
– la varsta de 8 luni si jumatate, micuta cantarea 6, 9 kg
– la varsta de 11 luni si cateva zile, micuta cantarea 7.2 kg (pe o perioada de 3 luni de zile, crescand in greutate cu doar 300 gr), alarmant din punct de vedere medical tinand cont de grupa ei de varsta
– o luna mai tarziu doar, la varsta de 1 an si cateva zile, dupa parasirea domiciliului de catre tata, cantarea deja 8 kg, inregistrand o crestere de 800 gr (lucru extraordinar comparativ cu 300 gr in 3 luni)
– o luna si jumatate mai tarziu, respectiv la varsta de 1 an si 2 luni, cantarea 9 kg, procesul de recuperare incepuse clar
Rămas fără slujba de la ambasada Regatului Hașemit al Iordanului, „tatăl” își terorizează copilul pe care-l lovește constant. Afirmațiile mamei cu privire la comportamentul cetățeanului iordanian sunt susținute de o hotărâre a Judecătoriei sectorului 3, care emite în decembrie 2014, un ordin de protecție.
În baza articolului 23 aliniatul 1 litera a) din legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței, judecătorul îl evacuează pe agresor din locuință. Din păcate interdicția funcționează doar pentru o perioadă limitată, conform actului normativ invocat de magistrați, care prevede că:
Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligații sau interdicții:
- a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
Ordinul de protecție al judecătoriei interzice soțului violent să se apropie la mai puțin de 300 de metri de mamă și copil și îi interzice să agresorului să ia contact cu victimele în orice mod.
A fost singura dată când statul a protejat efectiv mama și copilul. Din păcate măsura a fost dispusă doar pentru o perioadă de 6 luni, pe rol aflându-se acțiunea de divorț introdusă de mamă.
În mod inexplicabil, instanța care a pronunțat divorțul a oferit iordanianului dreptul de a-și vizita copilul și de a-l lua de lângă mamă de două ori pe lună, deși era evident că asta pune în pericol integritatea fizică și psihică a fetiței.
Fuga
După fiecare excursie la tata, fetița reacționa violent. Deși abia deprindea tainele vorbitului, copilul îi spunea mamei că tata o bate și că refuza să-l mai vadă. Trată inițial cu neîncredere de mamă, fetița a reușit în cele din urmă să o convingă pe mamă că trece printr-un calvar. Mama explică:
Datorita amenintarilor si presiunilor exercitate de fostul sot si, in acelasi timp, a expirarii ordinului de protectie, in primavara lui 2015, eu si fiica mea am fost nevoite sa parasim resedinta din Bucuresti si sa mergem sa locuim la parintii mei. In zadar insa, pentru ca amenintarile si abuzurile nu au incetat.
Ca urmare, la sfarsitul lunii octombrie 2016, ne-am mutat la celalalt capat de tara, unde am fost angajata in functia de manager pe 3 puncte de lucru din cel mai mare complex comercial de acolo.
Sicanele de toate felurile au continuat insa si aici, sederea noastra devenind practic imposibila (tinand cont de faptul ca, in urma unei intalniri dintre fostul sot si patronul societatii la care eram angajata, am fost obligata sa imi scriu demisia).
Obligată să se conformeze hotărârii judecătorești prin care s-a pronunțat divorțul, mama este nevoită să privească neputincioasă cum copilul este smuls de lângă ea de două ori pe lună. Fetița se agață de mamă și refuză. Dar mama, deși o înțelege, se uită neputincioasă cum micuța este luată și dusă nu se știe unde.
Agresiunea
Calvarul fetiței se arată într-o bună zi, după ce fetița revine la mamă după o vizită la „tata”:
…..la inceputul lui decembrie 2016, la intoarcerea din programul de vizita al tatalui, fetita (de doar 3 ani) plangea neintrerupt, acuzand dureri intr-o zona intima a corpului. Imediat, in urma consultarii cu doamna director de la Telefonul Copilului din acel oras, am mers la Spitalul de urgenta pentru copii de acolo, pentru consult; consult in urma caruia, medicul de garda a alertat Institutia Protectiei Copilului si Politia.
Diagnosticul: eritem perianal prin abuz fizic; reactie acuta la stres. Acest aspect nefiind izolat, fetita continuand sa vina plangand din programul de vizita si, spunand in acelasi timp:
Mama, tati imi……….. Mama, tati ma bate. De ce ma duci mama mea? Eu nu vreau.”, in primavara lui 2017, in urma unui nou consult medico-legal, copilul este diagnosticat cu “echimozata bruna de 2/2 cm pe fond usor tumefiat la nivelul santului interfesier” (certificate medico-legale atasate – pag.urm.).
Pe raza unui judet din vestul Romaniei sunt inregistrate 2 dosare penale pe numele tatalui fetitei, unul fiind insa deja clasat (la propunerea dnului politist, care se ocupa de caz).
La circa de politie dintr-o localitate invecinata, atitudinea politistilor este la polul opus, fata de domnul politist de la unitatea de politie din primul dosar penal, acestia fiind oripilati de ceea ce se intampla;
…mi se spune insa: Doamna, noi va intelegem dar, ce sa facem? Il sunam, ne deplasam la adresele de domiciliu pe care ni le da dansul, dar nu-l gasim niciodata, nici nu locuieste acolo. Suntem legati de maini si de picioare, nu avem ce face. Daca eram in Suedia, era legat de mult.
Vorbe, vorbe, vorbe. Agresiunea asupra unui copil, dovedită cu acte medicale, rămâne neelucidată între coperțile unor dosare peste care se așterne praful. Cum nicio nenorocire nu vine singură, mama își pierde locul de muncă după ce, inexplicabil, patronul îi schimbă fișa postului și programul de lucru dându-i de înțeles că e mai bine să plece.
Disperată, mama ajunge împreună cu cea mică într-un centru pentru combaterea violenței și mai apoi undeva în Suceava. Calvarul era departe de a se fi terminat. Despre modul în care polițiștii din Timișoara au înțeles să instrumenteze un dosar privind molestarea unei fetițe minore, în episodul următor.