Amenzi usturătoare pentru deţinătorii de porci dintr-o localitate cu pestă porcină africană

Locuitorii din Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Luciu au interdicţie în a repopula gospodăriile cu purcei.

Medicii veterinari au aplicat în oraşul Amara trei amenzi în valoare de 2.400 lei fiecare în cazul a trei cetăţeni ce şi-au cumpărat porci din localităţi din judeţe cu pestă porcină africană. Cu aceeaşi sumă a fost sancţionat un cetăţean care şi-a ascuns porcii atunci când s-a efectuat uciderea preventivă a tuturor porcilor din localitate.

Amenzi usturătoare pentru deţinătorii de porci dintr-o localitate cu pestă porcină africană dispuse de medicii veterinari din cadrul DSVSA Ialomiţa.

Unitătea Locală de Sprijin Amara a sesizat instituţia că în patru gospodării din oraş se găsesc porci în condiţiile în care localitatea fusese „periată” şi toţi porcii fuseseră omorâţi în urma identificării pestei porcine africane.

Medicii veterinari au descins în locaţiile indicate şi au găsit în total nouă porci de diverse greutăţi. Porcii au fost eutanasiaţi iar cadavrele au fost trimise spre incinerare la o unitate autorizată sanitar-veterinar.

Trei dintre proprietari îşi cumpăraseră porcii imediat ce autorităţile locale efectuaseră uciderea preventivă a porcinelor din Amara. Grav este că o parte dintre animale provin din localităţi aflate în judeţe unde evoluează pesta porcină africană.

Al patrulea proprietar amendat de DSVSA nu notificase în momentul uciderii preventive şi nici ulterior că deţine porcine, alegând să ascundă porcii pentru a nu fi rămâne fără ei!

Proprietari amendaţi, lăsaţi fără porci şi nedespăgubiţi!

Pentru nerespectarea măsurilor de asanare a bolii stabilite prin Planul de Măsuri, proprietarii exploataţiilor au fost sancţionaţi prin aplicarea a 4 amenzi în valoare de 2.400 lei fiecare. De asemenea porcinele găsite în gospodării şi eutanasiate nu pot fi despăgubite.”, au anunţat medicii veterinari.

DSVSA anunţă că este interzisă deţinerea de porci în localităţile unde s-a efectuat uciderea preventivă a animalelor. Cei care vor să crească purcei trebuie să aştepte mai întâi ridicarea oficială a tuturor restricţiilor din zona de protecţie şi supraveghere.

Urmează apoi o perioadă de 45 zile la finalul căreia porcii santinelă introduşi vor fi testaţi prin prelevarea probelor de sânge.

Doar dacă în urma testelor se dovedeşte că nicio porcină nu a dezvoltat anticorpi împotriva virsului pestei porcine africane localnicii pot să-şi achiziţioneze purceluşi pentru creştere în gospodăriile individuale.

Autorităţile sanitar-veterinare se aşteaptă la apariţia unor noi cazuri de pestă porcină africană în apropierea sărbătorilor de iarnă, atunci când cei care şi-au sacrificat animalele înainte de declararea localităţilor cu focare îşi vor scoate carnea de porc din congelatoare.

Până acum în judeţul Ialomiţa s-au plătit 6,5 milioane lei  despăgubiri pentru purceii luaţi şi ucişi de autorităţi în localităţile cu focare de pestă porcină africană.

 

 

 

 

 

Articolul precedentComune ialomiţene sprijinite financiar cu fonduri nerambursabile prin GAL Danubius Ialomiţa – Brăila
Articolul următorDirecția de Protecție a Copilului Ialomița împinge un copil de 5 ani în brațele tatălui abuziv! (1)