Despăgubirile pentru purceii omorâţi se distribuie cu jandarmii

Crescătorii de porci din localităţile Giurgeni şi Gura Ialomiţei au primit astăzi sumele plătite de la bugetul statului pentru animalele omorâte de medicii veterinari ialomiţeni. Valoarea medie a despăgubirilor plătite pe cap de animal omorât este de 795 lei.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a demarat plata despăgubirilor pentru animalele ucise în vederea lichidării rapide a focarelor de pestă porcină africană. Pentru primele două localităţi lăsate fără porci se achită despăgubiri în cuantum de 476.000 lei.

Primii care au intrat în posesia banilor sunt cei din comuna Giurgeni. La nivelul localităţii 78 de proprietari de animale au primit banii sub formă de viramente în conturile bancare comunicate la momentul întocmirii documentaţiei de despăgubire. Şi conturile celor din Gura Ialomiţei au fost alimentate cu fondurile trimise în Ialomiţa de ANSVSA. Pentru 30 dintre cei afectaţi în Giurgeni şi alţi 47 din Gura Ialomiţei, oameni ce nu au deschis un cont bancar, s-a decis trimiterea banilor sub formă de numerar.

„Nu avea sens să-i punem pe oameni pe drumuri pentru a veni să ridice banii de la sediul DSVSA din Slobozia. Am apelat la jandarmi, era nevoie de pază pentru că este vorba de sume mari de bani şi am trimis casierii în cele două localităţi pentru a le achita oamenilor sumele din dosarele de despăgubiri.”, a transmis Mihai Puia, şeful DSVSA, cum se face plata.

La nivelul judeţului Ialomiţa a fost primită suma de 7,152 milioane lei, jumătate ca sumă a despăgubirilor aferente dosarelor verificate deja iar restul pe baza unei medii estimate pentru crescătorii la care procedura de evaluare a documentaţiei încă nu a fost finalizată.

Pesta porcină africană a ajuns şi la Slobozia

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat astăzi de către analizele prelevate de la un purcel în cartierul Bora din municipiul Slobozia. Deşi este al doilea focar apărut în ciuda măsurilor de prevenire luate de autorităţile locale încă nu s-a decis ucidea colectivă preventivă a tuturor porcilor din municipiul reşedinţă de judeţ, un număr de circa 300 de animale.

„Au fost omorâte toate animalele din cele două focare amplasate la marginea localităţii şi încercăm astfel să izolăm zona pentru a evita uciderea tuturor animalelor din municipiu. La ultima numărătoare aveam peste 300 de porci dar în weekend au fost tăiate multe animale, oamenii au văzut filtrele de dezinfecţie auto amplasate de noi la intrările în municipiu şi au ales să le sacrifice benevol.”,a precizat primarul Adrian Mocioniu, de profesie medic veterinar.

 

Articolul precedentUnirea Slobozia rezistă în inferioritate şi câştigă la limită
Articolul următorDeputatul PNL Tinel Gheorghe atacă guvernul și ANSVSA cu întrebări