Într-o săptămână dosarele de despăgubiri ce trebuie achitate crescătorilor de porci lăsaţi fără animale în coteţe au ajuns să însumeze 7,152 milioane lei, echivalentul a peste 1,5 milioane euro.
La fix o săptămână de la ultima centralizare a datelor privind despăgubirile ce trebuie plătite celor cărora le-au fost omorâţi porcii suma suportată de la bugetul de stat doar pentru judeţul Ialomiţa a crescut de la 3 milioane lei la peste 7 milioane lei. Fonduri pe care Instituţia Prefectului Ialomiţa promite să le plătească începând de luni, 10 septembrie.
În ciuda măsurilor de ucidere colectivă a porcilor în localităţile unde s-au înregistrat unul-două focare de pestă porcină africană, temutul virus care a ucis până acum peste 10.000 de porci în judeţul Ialomiţa se extinde. Şi odată cu el cresc şi despăgubirile.
„Începând de luni vor fi achitate sumele pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi de pesta porcină africană. Valoarea sumelor solicitate la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se ridică la 7.152.000 lei, reprezentând dosare de evaluare pentru un număr de 9.239 animale din 2.465 gospodării.”, anunţă Elena Acsinia, director cabinet prefect.
Instituţia Prefectului Ialomiţa îi anunţă pe crescătorii de porci că despăgubirile se acordă pe principiul „Primul porc omorât, primul porc despăgubit!” şi în aceste condiţii primii care ar trebui să primească banii sunt locuitorii comunei Giurgeni.
Oamenii lăsaţi fără porci trebuie să vină la Slobozia pentru despăgubiri!
Crescătorii de porci intraţi pe lista celor ce vor primi despăgubiri şi care au deja conturi bancare comunicate la momentul întocmirii dosarelor se pot considera fericiţi, la ei banii pot ajunge în două-trei zile. Spre deosebire de ceilalţi care, conform legii, ar trebui să facă un drum la Slobozia, la 60 kilometri distanţă, pentru a ridica banii de la casieria DSVSA.
„Încercăm să găsim o soluţie pentru cei care beneficiază de despăgubiri dar care nu au conturi în care pot fi viraţi banii. Conform legislaţiei, aceştia ar trebui să se prezinte la casieria DSVSA Ialomiţa pentru a primi banii. Ne gândim şi la varianta ca în fiecare zi casierul instituţiei să se deplaseze în câte o localitate şi să achite acolo banii.”, a explicat situaţia Gigi Petre, prefectul de Ialomiţa.
Soluţia poate fi aplicată doar cu implicarea Poliţiei Ialomiţa pentru asigurarea unor servicii de pază, casierul DSVSA ce ar urma să meargă în teritoriu pentru a plăti despăgubiri având asupra sa sume importante de bani, media de plată pe cap de porc omorât fiind de 775 lei.