Macheta adăpostului - versiunea Consiliului Județean Ialomița

În județul Ialomița atragerea fondurilor europene a devenit un scop în sine. Autoritățile fac proiecte pentru finanțarea unor obiective inutile sau pentru investiții care necesită un nivel de management ce lipsește instituțiilor publice locale.

Așa se face că mai multe obiective de investiții finanțate din bani europeni fie au devenit găuri negre pentru bugetele locale. În unele cazuri nu s-au respectat termenele de execuție iar fondurile cheltuite urmează să fie rambursate. În altele, deși s-a respectat termenul de finalizare nu s-au atins indicatorii de performanță prevăzuți în proiect, finanțarea fiind retrasă.

Consiliul Județean Ialomița încearcă să respecte tradiția ineficienței și indolenței și intră pe piață cu un proiect pe cât de bun, pe atât de inutil: adăposturi pentru pescari într-un județ fără pescari!

Consiliul Județean Ialomița confundă braconierii cu pescarii

Proiectul pe care CJ Ialomița îl prezintă ca pe o mare realizare a conducerii de partid și de stat îl reprezintă realizarea unui adăpost pentru pescarii angrenați în pescuitul comercial.

„Revitalizarea unei ocupații tradiționale din județul Ialomița – pescuitul, rămâne o preocupare importantă pentru Consiliul Județean Ialomița și autoritățile administrației publice locale în a căror rază teritorială se găsesc lacuri și bălți cu potențial piscicol, deoarece ele trebuie să redevină o resursă pentru dezvoltare locală durabilă” , se arată într-un comunicat de presă  publicat pe site-ul Consiliului Județean Ialomița.

Potrivit acestui comunicat valoarea proiectului este 2,2 milioane de lei din care valoarea eligibilă este de circa 1,8 milioane de lei, restul de 0,4 milioane lei fiind contribuția autorității.

adapost
Macheta viitoarei investiții (foto- cicnet.ro)

Investiția, care va fi amplasată în comuna Giurgeni,  presupune, cităm:  „spații de odihnă (20 de locuri),  atelier de reparații unelte de pescuit, echipat cu bancuri de lucru si rafturi metalice pentru depozitarea uneltelor si sculelor, spațiu destinat depozitării de echipamente de pescuit, sală de ședințe pentru 18 persoane, sală de mese ( 20 de persoane), cu acces la bucătărie, platformă carosabilă prevăzută cu cinci locuri pentru automobile și peridocuri”.

Pescuitul comercial în lalomița

În Ialomița pescari autorizați nu există. Pescuitul comercial pe Dunăre se desfășoară de companii care au obținut în urma unor „licitații” dreptul de pescuit pentru diverse toane prin concesionarea exploatării acestora de către Apele Române.

În comunele riverane Dunării, Giurgeni, Vlădeni, Bordușani, Făcăeni sau Stelnica pescuitul, ca îndeletnicire tradițională, a dispărut de multă vreme. Pescarii se plâng că datorită legislației nu-și pot practica legal meseria.

Taxele pentru autorizarea și înmatricularea bărcilor sunt prohibitive. Pescarii sunt obligați să-și vândă peștele la cherhanale autorizate care cumpără produsul cu prețuri cuprinse între 3 și 6 lei pe kilogram.

Cum toată suprafața Dunării este deja plasată companiilor alese pe sprânceană de Apele Române, pescarii nu au unde să pescuiască. Dacă intră pe toanele deja concesionate riscă inclusiv confiscarea bărcilor și dosare penale.

Ceea ce este și mai aberant, pescarii nu pot opri pentru consum propriu nici măcar un baboi. Spre deosebire de pescarii din Deltă, care au găsit înțelegere la conducerea  Rezervației Biosfera Delta Dunării să poate opri pentru consumul propriu o cantitate de pește, pescarii ialomițeni nu au acest drept. Dacă sunt prinși cu pește li se confiscă marfa, indiferent de cantitate și sunt amendați.

În aceste condiții în nicio comună ialomițeană de pe malul Dunării nu mai există pescari autorizați pentru pescuitul comercial. În aceste condiții este greu de justificat optimismul propagandistic al oficialilor Consiliului Județean Ialomița în condițiile în care dezvoltă proiecte complet inutile pentru localnici. Nu este greu de intuit ce fel de „pescari” va adăposti viitoarea investiție

 

Articolul precedentDespăgubirile pentru PPA au explodat în Ialomiţa. Şi cresc în continuare!
Articolul următorMunicipiul Slobozia a alocat 1,1 milioane de lei pentru reparații la școli