Despăgubiri de 6,5 milioane lei pentru porcii omorâţi în Ialomiţa

Crescătorii de porci lăsaţi fără animale de medicii veterinari în localităţile judeţului Ialomiţa afectate de prezenţa pestei porcine africane au fost despăgubiţi în totalitate, anunţă Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

În cele 2384 exploataţii individuale unde medicii veterinari au ridicat animalele din gospodării şi le-au ucis au fost găsiţi un număr total de 9.502 porci de diferite mărimi.

Comisiile de evaluare stabilite prin ordin al Prefectului de Ialomiţa au stabilit ca valoare totală de despăgubire 6,513 milioane lei. Valoarea medie pe cap de animal despăgubit se ridică la 685 lei, ceea ce înseamnă că majoritatea purceilor aveau greutăţi de peste 70 kg, tocmai buni pentru a fi sacrificaţi de Crăciun.

Legislaţie modificată din mers

La momentul începerii acordării despăgubirilor un număr de 50 exploataţii declarate au fost eliminate de la plată, spre supărarea proprietarilor de animale.

Nemulţumirea evidentă a crscătorilor a ajuns până la urechile ministrului Petre Daea care a modificat peste noapte cadrul legislativ pentru ca oamenii din Ialomiţa lăsaţi fără 90 de purcei să primească despăgubiri chiar dacă nu respectaseră condiţia de a-şi declara locaţia unde cresc purcei.

Această măsură populistă îngreunează sarcina medicilor veterinari puşi în imposibilitatea de a avea o evidenţă a numărul de exploataţii unde se cresc purcei.

„Atunci când ştim că într-o exploataţie au fost 10 purcei şi la verificarea în gospodărie găsim mai mulţi sau mai puţini putem să facem o trasabilitate a animalelor. Dacă oamenii ştiu că vor fi despăgubiţi şi fără a-şi declara exploataţiile va creşte numărul purceilor de care medicii veterinari nu ştiu.”, explică situaţia Mihai Puia.

Directorul DSVSA Ialomiţa este de părere că pentru a lupta cu şanse împotriva pestei porcine africane trebuie să învăţăm de la alte state europene ce au luat măsurile potrivite, respectate atât de autorităţi cât şi de crescătorii individuali.

„În opinia mea trebuie definit clar ce înseamnă porc crescut în gospodăriile populaţiei pentru consumul propriu. Este evident că atunci când am găsit într-o singură curte chiar şi 100 de purcei nu mai putem vorbi de porc pentru Crăciun ci de un comerţ în toată regula, nefiscalizat şi în care este imposibil să urmăreşti unde pleacă animalele spre consum.”, a adăugat şeful veterinarilor din Ialomiţa.

Ultimul exemplu de focar de pestă porcină africană generat de nerespectarea legislaţiei sanitar-veterinare a apărut zilele trecute în cartierul Slobozia Nouă din municipiul Slobozia. Pentru că a vândut purcei fără autorizaţie proprietarul nu va primi vreun leu despăgubire pentru că i-au fost ucise animalele ba chiar a fost amendat de medicii veterinari.

Articolul precedentHCM Slobozia, victorii pe linie şi opt puncte în plus în fruntea clasamentului
Articolul următorFonduri judeţene acordate în principal localităţilor cu primari PSD şi ALDE