Directorul DSVSA Ialomița, Mihai Puia, și-a adus aminte de codul de exploatație

În Ialomița există circa 50 de gospodării în care s-au ucis porci și care nu vor primi despăgubiri din cauza lipsei codului de exploatație, conform estimărilor Prefecturii Ialomița. Potrivit unui ordin al președintelui ANSVSA din 2010, orice gospodărie în care cresc animale este o exploatație agricolă.

Autoritățile n-au scos un cuvânt despre această prevedere legală atunci când au intrat în gospodăriile oamenilor să le omoare porcii.

Deși inițial Ministerul Agriculturii și ANSVSA au anunțat că se vor aloca despăgubiri pentru toți porcii uciși preventiv pentru combaterea PPA, autoritățile au întors-o ca la Ploiești.

Directorul DSVSA, Mihai Puia, anunță că proprietarii de animale care nu au cod de exploatație nu vor primi despăgubiri. Măsura a căzut ca lovitură de măciucă în capul țăranilor care așteptau banii pentru porcii uciși. Informația a fost făcută publică de o femeie care a dezvăluit la Realitatea TV că nu a primit despăgubiri pentru două scroafe gestante și un vier care au fost uciși preventiv pentru că nu avea cod de exploatație.

Ministru agriculturii, Petre Daea, care a participat în direct la dialog s-a bâlbâit și a cerut numărul de telefon al femeii pentru a trimite reprezentanții DSVSA Ialomița să-i rezolve problema.

Ordinul 40 – o găselniță simplă.

Confruntat cu lipsa unor resurse bugetare care să permită acordarea de despăgubiri, guvernul a găsit o soluție simplă pentru a evita plata către țărani. Chichița se regăsește în Ordinul președintelui ANSVSA nr. 40/2010, cu privire la aprobarea Normei sanitar veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, caprinelor, ovinelor și bovinelor.

Conform definițiilor din actul normativ invocat o exploatație este, cităm: „orice amenajare, orice construcție sau, în cazul creșterii în aer liber, orice mediu în care animalele sunt deținute, crescute ori manipulate de o manieră permanentă sau temporară cu excepția cabinetelor sau clinicilor veterinare”.

În sensul aceluiași act normativ  proprietarii de animale sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile înregistrate legal sau persoanele juridice care au în proprietate animale.

Codul de exploatație este definit ca un cod alfanumeric permanent generat de Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor (SNIIA).

Cine nu primește despăgubiri?

În traducere liberă, orice gospodărie în care cresc animale pentru consum propriu sau sacrificare este o exploatație agricolă.

Dacă țăranii nu și-au înscris gospodăria în registrul național al exploatațiilor și nu au primit un cod nu vor primi despăgubiri.

Dacă porcii au fost mutați din exploatația declarată într-una nedeclarată, proprietarii nu vor primi despăgubiri.

Dacă porcii au fost găsiți morți la inventarierea DSVSA, proprietarii nu vor primi despăgubiri.

Singura concesie a autorităților a fost aceea de a accepta plata despăgubirilor pentru porcii necrotaliați. Dacă ar accepta să despăgubească și animalele din gospodării fără cod de exploatație autoritățile ar încălca legislația europeană și ar risca procedura de infrigement. Și pot face asta n condițiile în care speră să obțină bani europeni pentru despăgubiri, bugetul național fiind insuficient pentru acest tip de cheltuială.

În graba lor a de a ucide porcii, autoritățile au uitat de aceste mici prevederi legale și nu le-au spus oamenilor adevărul. Ceea ce e mai interesant, mai sunt încă țărani care au luat de bun ce le-a spus Dragnea și așteptă banii pentru porci la greutatea care ar fi avut-o la Crăciun.

 

Articolul precedentNeo-marxismul cultural aruncă lumea liberă în haos
Articolul următorCheltuiala cimitirului de lux, întoarsă în ultimul moment de pe ultimul drum