Foto - academiacatavencu.info

Accidentul dramatic din comuna Sf. Gheorghe a cutremurat, din nou, țărișoara. Ca și în cazul Caracal, politicienii nu s-au put abține de la desfrâu și nesimțire. În capul trebii s-a aflat președintele Klaus, care s-a grăbit să arunce morții în cârca guvernului și a PSD:

Ce să înțelegem de aici: să înțelegem că lipsa de infrastructură ucide, precum și corupția ucide. Această nepăsare criminală a pesediștilor costă vieți, costă vieți de români. Avem nevoie de această infrastructură. Ideea cu autostrada nu e doar o ambiție politică, nu e un moft”, a spus Klaus Iohannis.

Adică, spune președintele, pesediștii sunt de vină pentru că un șofer a pierdut controlul volanului din motive necunoscut. La mintea puțină a președintelui mai pui 1 leu și cumperi fix un baton. Când șeful PNL susține că dacă am avea autostrăzi asemenea accidente n-ar mai avea loc nu prea ai la ce să te aștepți de la politică.

Accidentul de la Sf Gheorghe are mai puțină legătură cu infrastructura și mai multă cu felul în care se fac afaceri în țara asta. Când statul urmărește să-și tragă partea leului și din veniturile salariatului necalificat și din conturile firmelor, lucrurile nu pot merge decât pe bază de cârpeli. Un patron de firmă nu poate angaja 3 salariați cu salarii decente pentru că statul îi pune în cârcă taxe prohibitive. Așa că angajează unul care să facă treabă cât pentru trei. Iar nenorocirile de aici vin. De la salariați suprasolicitați, de la paranteze la lege puse pentru că firma să poată funcționa și de la imbecili care reglementează în stil milițienesc domenii pe care nu le cunosc.

La celălalt capăt al dramei politizate de la Sf Gheorghe îl avem pe imbecilul de la Ministerul Transporturilor, al cărui nume nici nu merită menționat. Mâncătorul de rahat al partidului de guvernământ s-a reprodus pe Facebook, noua jucărie propagandistică a socialiștilor, și a emis următoarea bulă de gândire produsă cu rotula:

Pentru că românii așteaptă de la noi, celor care ne pasă, soluții, mai ales în astfel de situații, am decis să convoc la ora 16 un comitet operativ cu toți factorii de decizie implicați pentru a lua măsurile necesare astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete. Va urma o perioadă de razii masive în trafic pentru a depista firmele de transport și șoferii care nu respectă legea, și vom aplica noi măsuri drastice în acest domeniu”.

Imberbul și neadecvatul personaj nu pricepe că un stat nu se conduce cu pulanul. Sau cu organul de control. Nu poți avea atâția polițiști care să stea zi și noapte pe șosea și să verifice dacă șoferii respectă regula. Până și o minte mediocră ar realiza că trebuie chemați experți, care să facă studii de impact și care să caute cea mai bună reglementare și s-o gândească astfel încât firmele să o poată respecta fără a da faliment. Un stat normal la cap, cu instituții populate cu specialiști și nu cu rubedenii sau amante, ar umbla condițiile de licențiere, la numărul de angajați optim pentru un operator licențiat, etc.

Între aceste două extreme ale prostiei și populismului se întinde toată competența din instituțiile statului român. Cazul de la Caracal ne-a arătat că avem prea puțini polițiști la serviciul 112 și că poliția nu are suficiente informații și suficiente mijloace tehnice ca să-și facă treaba. Ne-a mai arătat că poliția colcăie de incompetenți și că n-are proceduri. La toate acestea s-aU adăugat un ministru de resort bătut în cap și un prim ministru analfabet funcțional. De aceea situația a rămas fix la fel, iar o tragedie de acest tip se poate repeta mâine.

Accidentul de la Sf Gheorghe ne-a arătat o serie de carențe în reglementarea domeniul, care s-au soldat cu 10 victime dintr-un foc.  Răspunsul clasei politice s-a concretizat în declarații tembele venite de la niște golani politici cățărați prin vot în fruntea statului. Câtă vreme țara va fi condusă de asemenea idioți, tragediile vor fi parte din peisajul cotidian. Probabil că doar în situația în care Dan Barna ar fi fost președinte, accidentul de la Sf Gheorghe, ca și tragedia de la Caracal, n-ar fi avut loc. Câtă vreme vom avea asemenea politicieni, ne vom împiedica de cadavre la tot pasul.

Articolul precedentAccident cumplit la Sfântu Gheorghe: zece morți și șapte răniți în urma unui impact frontal dintre un TIR și un microbuz
Articolul următorHCM Slobozia pierde cu Rapid București și este la doar un punct de retrogradarea directă