Majorarea salariilor din pix, măsura pe care PSD o consideră cea mai bună pentru cetățeni, are efecte adverse nebănuite. Salariile au crescut accelerat în sistemul public, dar puterea lor de cumpărare e mai mică.  În ciuda faptul că din 2016 și până în prezent salariile au crescut cu 51,5%, puterea de cumpărare a salariaților a scăzut în termeni reali cu 8,5%. Cei mai afectați sunt salariații cu venituri mici din mediul privat și pensionarii care nu primesc pensii speciale.

În anul 2016 salariul mediu net era de 2046 de lei.  În anul 2019, după „dublări” repetate operate din pix, salariul mediu a urcat la 3101 lei, înregistrând o creștere de 51,5%, ceea ce se traduce într-un plus de 1055 de lei.

La capitolul cheltuieli însă, creșterile au fost mult mai spectaculoase. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică citate de adevărul.ro, în anul 2016 cheltuielile totale pentru o gospodărie se ridicau, în medie, la 2524 lei pentru o familie formată din doi adulți cu doi copii în întreținere.

În anul 2019 cheltuielile aceleiași familii au crescut până la valoarea de 4094 de lei lunar. Majorarea datorată evoluției galopante a prețurilor de consum ne arată că valoarea coșului zilnic a cunoscut o creștere cu 1525 de lei, adică o creștere de 60%.

Aceste majorări au fost resimțite mai puternic de salariații din mediul privat și de pensionarii cu pensii mici.   Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, valoarea coșului zilnic de consum pentru un trai decent, care presupune acoperirea tuturor nevoilor, este de 6762 de lei lunar pentru o familie formată din doi adulți și doi copii. La valoarea de astăzi a salariului minim net pe economie, care este de 1162 de lei, un adult ar avea nevoie de 2,2 salarii minime pe lună pentru a putea supraviețui decent.

 

 

Articolul precedentTrepidații infernale pe podul rutier de la Slobozia. Drumarii spun că este normal!
Articolul următorDespre Raed Arafat (aka Calafat) sau cum să-i ceri demisia lui Dumnezeu