Aparatură medicală de 80.000 euro de la „Salvaţi Copiii” pentru maternitatea din Urziceni

Aparatură medicală modernă oferită Spitalului Urziceni de Salvaţi Copiii România şi Banvit Foods.

Banvit Foods SRL România a plătit aparatura medicală vitală prematurilor ce vin pe lume în Spitalul Municipal Urziceni. Aparatele moderne sunt o gură de oxigen pentru o unitate medicală în care suma anuală alocată achiziţiilor de ustensile medicale nu depăşeşte 150.000 lei.

Un incubator de ultimă generaţie, injectomat, lampă fototerapie, masă de reanimare, monitor, perfuzomat, plusoximetru, aparat aerosoli, aparat EKG, aparat ionogramă, audiometru, bilirubinometru, ecograf doppler cu sondă de pediatrie şi de obstretică ginecologie şi multe altele.

În total 31 de aparate moderne ce îmbunătăţesc spectaculos condiţiile în care vin pe lume nou-născuţii în materitatea spitalului. Unitare în care anul trecut s-au născut 187 de copii în condiţiile în care numărul de paturi este insuficient, doar cinci.

Spre lauda medicilor, prematurii, 12 la număr, au supravieţuit şi după ce au fost stabilizaţi au fost transferaţi, Spitalul Municipal Urziceni neavând un medic neonatolog.

„Atunci când am gândit programul de reducere a mortalităţii infantile acum şapte ani nu intuiam toate dimensiunile acestei drame prin care trec deopotrivă medicii, părinţii şi copiii născuţi prea devreme, într-o ţară în care soluţiile vin prea târziu.”, a explicat gestul de a dona aparatura doamna Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România.

Suma de 80.000 euro necesară cumpărării aparaturi medicale vine de la Banvit Foods SRL. „Este o plăcere şi o datorie a societăţii pe care o reprezint să fie alături de comunitatea din zona unde ne desfăşurăm activitatea. De aceea am decis ca anul acesta să sprijinim dotarea cu echipament medical a spitalului din Urziceni”, a spus Baris Basak, manager operaţional Banvit Foods SRL.

Fără aparatură medicală performantă şi fără medici neonatologi

Salvaţi Copiii România promite să doteze în continuare spitale în măsura atragerii de sponsorizări de la persoane fizice dar şi de la persoane fizice ce au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către Organizaţie şi alte maternităţi din România.

Astfel, până la sfârşitul acestui an în cadrul campaniei de reducere a mortalităţii infantile Salvaţi Copiii va dota 88 de maternităţi din România cu 515 echipamente menite a salva cel puţin 42.000 de prematuri.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, 13% dintre maternităţile de nivel 1 nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţi prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Pe lângă lipsa aparaturii, o problemă la fel de gravă este lipsa cadrelor medicale de specialitate. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, cea mai mare unitate medicală din Ialomiţa, secţia de neonatologie este ţinută în viaţă de doi medici pensionari, Gabriela Dumitru în vârstă de 66 de ani şi Gheorghe Hoinaru în vârstă de 72 de ani!

Cei doi nu au mai avut concediu de odihnă de mai bine de 10 ani şi sunt obligaţi să acopere fiecare câte 12 – 13 gărzi pe lună pentru ca secţia să nu se închidă iar viitoarele mămici să fie obligate să-şi aducă pruncii pe lume la spitalele din judeţele vecine.

 

Articolul precedentDragnea a cerut în instanță suprimarea unui ziar, în 2008
Articolul următorAccident cu 8 victime la Orboiești. S-a activat Planul Roșu de intervenție