O postare pe Facebook arată calitatea hranei din Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

În imagini se vede o farfurie ce conține un lichid de culoare incertă în care plutesc niște resturi de legume. Felul doi este un soi de tocană de cartofi de care pacientul abia s-a atins. Postarea a strâns comentarii critice la adresa managerei Mariana Iancu.

sursa foto- facebook

 

Potrivit HG 429 din 2008, modificată în noiembrie 2018, alocația de hrană pentru un pacient din spitalele publice este de 10 lei pe zi. De sume mai mari beneficiază pacienții cu SIDA, hepatită, diabet sau TBC. Și lăuzele primesc bani mai mulți pentru hrană- 15 lei/zi.

Hrana necorespunzătoare oferită pacienților spitalului din Slobozia poate fi justificată de faptul că, doar cu 10 lei/zi este imposibil de oferit altceva decât lături improvizate.

Valoarea alocației stabilită prin hotărârea de guvern nu este însă limitativă pentru spitalele care se află în subordinea autorităților locale. Acestea au posibilitatea de a aloca sume suplimentare pentru hrănirea pacienților. La Slobozia acest lucru nu se întâmplă.

Consiliul Județean Ialomița nu a alocat niciun șfanț pentru hrana bolnavilor

Deși de declară aproape de oameni, președintele Consiliului Județean Ialomița nu a alocat, în cei 3 ani de mandat, niciun leu pentru suplimentarea alocației de hrană a pacienților. ( La București, de exemplu, Consiliul General a alocat bani pentru suplimentarea cu 50% a alocației de hrană pentru pacienți.) Toate sumele alocate s-au îndreptat către achiziția de bunuri și servicii. Managerul spitalului, Mariana Iancu, a tocat acești bani pentru achiziții supraevaluate, făcute prin încredințare directă.

Un exemplu de nepăsare este faptul că spitalul toacă 60.000 de lei pentru reclamă și publicitate, bani care ar fi putut fi direcționați către hrana pacienților. În septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a spitalului, managera și președintele CJ Ialomița au organiza un chiolhan la o cârciumă de lux la care au participat toate vip-urile politice locale.

Managerul n-a dorit să facă publice cheltuielile ocazionate de acest eveniment, mulțumindu-se să precizeze că banii sunt din sponsorizări. Cu toate aceste în bugetul spitalului aprobat de consilierii județeni nu apar niciun fel de venituri din sponsorizări.

Pentru anul 2019 alocația de hrană pentru personalul medical este de 2,6 milioane de lei, în vreme ce pentru hrana pacienților sunt alocate doar 605.000 lei. Peste 70% din veniturile spitalului județean sunt utilizate pentru plata personalului.

Articolul precedentRealitatea Plus se vede acum în toată țară. RCS & RDS a introdus postul TV în grilă
Articolul următorProtecția Consumatorului solicită intervenția de urgență pe drumul european București – Urziceni