Instituțiile publice din Ialomița oferă angajaților vouchere de vacanță. Instituția care cheltuie cel mai mari sume pentru aceste vouchere este Consiliul Județean Ialomița. Valoarea nominală a voucherelor de vacanță este de 1450 de lei.

Funcționarii ialomițeni se pregătesc de vacanță. Potrivit Legii 153 din 2015 privind salarizarea ei au dreptul la un voucher de vacanță în valoare de 1450 de lei. Majoritatea instituțiilor publice din Ialomița au aprobat deja alocarea acestor sume înainte de debutul concediilor, uneori în detrimentul investițiilor. Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a precizat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că această obligație este una legală și obligatorie, iar instituția pe care o conduce va încerca să aloce fondurile înainte de debutul oficial al concediilor de vară, respectiv 15 iulie.

Consiliul Județean Ialomița este instituția care va cheltui cea mai mare sumă de bani pentru respectarea acestor obligații. Potrivit datelor oficiale, la nivelul CJI și a instituțiilor subordonate acestuia își desfășoară activitatea peste 850 de angajați. Valoarea totală estimată a cheltuielilor cu voucherele de vacanță se ridică la 1,24 milioane de lei.

O altă administrație locală care va cheltui fonduri importante pentru plata voucherelor de vacanță este Primăria Slobozia. Aici, numărul funcționarilor care vor beneficia de bani de vacanță se ridică la 619, iar efortul bugetar va depăși 900 de mii de lei. Situația se repetă în toate instituțiile publice sau administrațiile locale din Ialomița.

De aceleași vouchere de vacanță beneficiază și angajații din sistemul de învățământ ialomițean. Potrivit estimărilor, numărul acestora va depăși 3000 de persoane. Beneficiarii voucherelor de vacanță au obligația, potrivit legii, de a le folosi nominal. Altfel banii se pierd și vor fi returnați instituției

Paradoxal, alocarea celor 1400 de lei nu înseamnă că banii vor fi pompați în turism. Ca în fiecare an în care tichetele au fost acordate, angajații încearcă să le transforme în bani. Teoretic, acest lucru este imposibil. Practic, rata de schimb pentru un voucher de vacanță de de 1200 de lei cash.

Articolul precedentIalomița încalcă legislația privind colectarea selectivă a deșeurilor
Articolul următorStațiunea Amara a ratat deschiderea sezonului de vară