Un raport al Instituției Prefectului Ialomița confirmă grave încălcări ale legislației privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere. Potrivit raportului, în 44 din cele 66 de unități administrative din județ, deșeurile menajere nu sunt colectate selectiv.

Colectarea selectivă, un eșec

În luna martie a anului 2018, Instituția Prefectului Ialomița a inițiat un control mixt la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din județ. Controalele au fost efectuate de echipe mixte de inspectori aparținând Sistemului de Gospodărire a Apelor Ialomița, Garda de Mediu Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița și Garda Forestieră București. Rezultatele controlului au fost făcute publice la sfârșitul lunii iunie pe site-ul Instituției Prefectului. Potrivit lor, în Ialomița au fost identificate zeci de depozite ilegale de deșeuri menajere și industriale. De asemenea sistemul de colectare selectivă a deșeurilor este, practic, inexistent.

Concret, în 44 dintre localitățile județului, administrațiile locale nu au implementat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, iar în celelalte 22 de localități acest sistem funcționează parțial. Pe lista localităților identificate se numără și orașele Țăndărei și Urziceni. Pentru 18 dintre administrațiile locale, Garda de Mediu Ialomița a aplicat amenzi nominale de 15 mii de lei. În cazul altor 9 localități au fost emise avertismente. În toate cazurile, Garda de Mediu a cerut măsuri de salubrizare a zonelor unde s-au constatat depozitări necontrolate de deșeuri.

Reamintim că, potrivit articolului 61 din Legea Nr.211/ 2011 privind regimul deșeurilor administrațiile publice locale au obligația de a gestiona colectarea selectivă a deșeurilor. În caz contrar riscă amenzi de până la 40 de mii de lei.

Depozitele de deșeuri identificate în cadrul controlului solicitat de către Instituția Prefectului reprezintă mai puțin de un sfert din numărul de depozite ilegale de deșeuri din Ialomița. Potrivit estimărilor, numărul total al acestora depășește 200. Un control similar desfășurat de Garda de Mediu Ialomița în urmă cu un an a confirmat că aceste depozite acoperă între 200 și 300 de hectare de teren.

Articolul precedentBilaterală româno-chineză la Slobozia
Articolul următorVouchere de vacanță pentru bugetarii Ialomiței