Curtea de Apel București a decis recent să înlăture dispozițiile de anulare a înscrisurilor în dosarul „Mită la Bac 2012”. Sentința este una definitivă. Reamintim că în anul 2012 sistemul de învățământ din Ialomița a fost zguduit de acest scandal în care au fost implicați 17 profesori. Printre ei s-a numărat și Otilia Dumitru, șefa Inspectoratului Școlar Județean.
Diplomele „pe șpăgi” sunt legale
Curtea de Apel București a decis să considere inadmisibilă măsura DNA privind anularea celor 154 de lucrări de Bacalaureat cercetate în dosarul „Mită la Bac 2012”. Sentința privind anularea fusese dispusă de către Tribunalul Ialomița și a fost atacată cu apel de către elevii implicați în acest scandal.
Sentința Curții de Apel e definitivă. Potrivit ei, se „înlătura dispozițiile de anulare a înscrisurilor (lucrări de Bacalaureat și diplome de Bacalaureat) menționate în tabelele de la pct. 3 și pct. 4 din dispozitivul sentinței penale apelate. Respinge ca inadmisibilă în procesul penal cererea de desființare a acestor înscrisuri. Dispune înaintarea lucrărilor de Bacalaureat și a diplomelor de Bacalaureat ale subiecților procesuali persoane interesate ale căror apeluri au fost admise și ale celor față de care au fost extinse efectele acestor apeluri.”
Reamintim că scandalul „Mită la BAC 2012” a apărut imediat imediat după afișarea rezultatelor preliminare. Inițial au fost reținuți 6 dintre profesorii implicați. Conform, acuzațiilor ei au constitut o rețea infracțională prin care percepeau mită elevilor pentru a-i ajuta să promoveze examenele de Bacalaureat.
Ulterior cercetările au fost extinse, numărul celor cercetați ajungând la 17. După 2 ani de procese. 11 profesori au fost condamnați cu pedepse cu executare cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare, iar 6 au primit pedepse cu suspendare. Printre cei condamnați s-a aflat și inspectorul general școlar de la acel moment, Otilia Dumitru.