„Nu este surprinzător că am rămas fără medici. Este o consecință a politicii susținute a ultimilor 30 de ani, care a făcut să ajungem la asta. Medicii au fost plătiți de o manieră rușinoasă. Era și un slogan la un moment dat: „Sănătatea finanțată mai puțin ca salubritatea”. Realitatea economică nefastă a durat zeci de ani”, a declarat astăzi, în emisunea România în realitate, de la Realitatea.net, medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

El a dat ca exemplu salariul unui medic debutant din urmă cu câțiva ani, care era de doar 100-200 E, bani cu care o persoană nu se putea întreține, dar și salariul său de 500 E/lună, deși se afla la vârful ierarhiei.

Potrivit acestuia, deficitul de medici din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) este global în sistemul din România și nu este repartizat uniform, făcându-și simțătă prezența cu precădere în spitalele mici, în cele din mediul rural.

“Forța de muncă actuală se concentrează în spitatele mari și în București”, a afirmat secretarul de stat. Principalele specializări care sunt afectate de lipsa medicilor din spitale sunt Pediatria și Terapia intensivă.

În opinia sa, migrația medicilor din sistemul public în cel privat nu este o pierdere pentru că aceștia tratează în continuare pacienți români.  „Nu sunt atât de mulți (medicii care s-au îndreptat către sistemul privat – n.r.), cât sunt cei care au plecat din țară și nu mai tratează pacienți romîni”, a spus secretarul de stat.

Creșterea veniturilor în sistemul public astfel încât acestea să fie decente, comparabile cu cele din Uniunea Europeană, este una dintre măsurile ce ar putea reduce numărul medicilor care aleg să plece din România. O altă măsură vizează organizarea sistemului astfel încât medicii să aibă acces la un mediu de lucru prietenos, la afirmare, dezvoltare, „pentru a-și duce vocația la rang de performanță”.

Articolul precedentJurnalistul Sebastian Oancea, un nou proces câștigat cu baronul Marian Oprișan. Culisele procesului de care au fugit toți judecătorii din Vrancea
Articolul următorOrdin de protecție provizoriu pentru o femeie care și-a agresat concubinul