25 de proiecte de modernizare și retehnologizare a unor stații de punere sub presiune din Ialomița încearcă să absoarbă fonduri europene în valoare totală de peste 23 milioane euro.
Reabilitarea cu fonduri europene a sistemelor de irigații din județul Ialomița este încetinită de birocrație.
Zeci de documente și dosare ce se plimbă între instituțiile publice pentru diverse avize și autorizații prelungesc așteptarea agricultorilor care vor cât mai repede apă pe canal și, implicit, în culturi.
Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) din mai multe zone ale județului au semnate începând cu iunie 2016 contracte de finanțare pe programul de proiecte de irigații, submăsura 4.3, „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, componenta infrastructură irigații.
Fiecare OUAI a avut șansa de a semna contracte în care sprijinul public este de 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile și nu poate depăși un milion euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune.
Ritm de melc în obținerea avizelor și autorizațiilor
Proiectele finanțate au ca termen de implementare trei ani de la semnarea contractelor dar nu mai mult de sfârșitul anului 2023.
În Ialomița, în acest moment, doar nouă dintre investiții se pot lăuda că au finalizată faza achiziției majoritare, sinonimă cu momentul începerii lucrărilor.
Sunt întârzieri importante mai ales în cele cinci proiecte ale OUAI Ograda, unde fie abia s-a depus proiectul tehnic fie acesta este în așteptare.
S-a ajuns aici pentru că proiectanții au luat prea multe proiecte și nu fac față ritmului de prezentare a lor.
Acolo unde ele sunt gata mai trec săptămâni importante pentru obținerea diverselor avize obligatorii de la instituțiile statului dar și de la AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale), prin care se derulează plățile.
O situație specială este la OUAI Amira unde beneficiarii au renunțat la investiția aprobată la 833.250 euro și AFIR a executat scrisoarea de garanție.
Singura lucrare pentru care se pregătește dosarul final de plată este la OUAI Aliseo, dar în acest caz lucrarea a fost de valoare mică, sub 190.000 euro, iar contractul va împlini trei ani la sfârșitul lunii septembrie.
Controale pe teren pentru impulsionarea lucrărilor
Pentru a grăbi ritmul și pentru a fi evitată aplicarea de corecții financiare, penalizări ce trebuie achitate din buzunarele membrilor OUAI, Daniel Crunțeanu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a verificat pe teren stadiul lucrărilor la doi dintre beneficiari, OUAI Aliseo și OUAI Viitura.
„Sunt situații în care s-a rămas în urmă cu partea de aprobare a proiectului tehnic și cu achiziția de lucrări. Mă bucur că s-a intrat în ritmul pe care l-am impus împreună și se pare că pentru fiecare dintre ele la finalul lunii august se vor da ordinele de începere a lucrărilor.”, spune optimist Daniel Crunțeanu.
Secretarul de stat este convins că dacă procedurile nu vor fi întârziate din cauze birocratice nu vor exista situații de neîncadrare în termenul asumat la semnarea contractelor.
„Proiectele au termen contractual trei ani de la semnare. Dacă termină mai repede este mai bine și pentru ei, ca beneficiari, dar și pentru noi la program, absorbim mai bine fondurile respective. La cum arată acum lucrările și dacă se păstrează ritmul până la sfârșitul anului 2021 ele ar putea fi terminate.”, a adăugat Daniel Crunțeanu.
Pentru a fi evitate corecțiile financiare proiectele de modernizare a infrastructurii de irigații trebuie finalizate în termen de trei ani de la semnarea contractelor de finanțare dar nu mai târziu de sfârșitul anului 2023.