Instituția Prefectului s-a pronunțat cu privire la hotărârea prin care Consiliul Local Slobozia interzicea firmei Vivani să extindă depozitul de deșeuri periculoase. Prefectul a cerut modificarea sau retragerea hotărârii.

La data de 30 mai 2019, în unanimitate, consilierii din cadrul Consiliului Local Slobozia au adoptat o hotărâre prin care interziceau construirea/extinderea de depozite de deșeuri pe raza municipiului. Hotărârea inițiată de consilierul local PNL Mihaela Stoica era menită să blocheze extinderea depozitului de deșeuri periculoase operat de SC Vivani Salubritate SA.

În ciuda faptului că ilegalitatea era vizibilă din avion, consilierii de la toate partidele au votat-o în unanimitate. Singurul oponent a fost viceprimarul Gabi Mușat, care s-a abținut de la vot și care a plătit gestul fiind expus unei campanii de înjurături pe Facebook.

Consilieri ignoranți

Așa cum realitateadeialomița.net a scris încă de la adoptarea hotărârii, consilierii care au votat aberația juridică inițiată de Mihaela Stoica au dat dovadă că habar nu au de cadrul legal care le reglementează activitatea. Instituția Prefectului a luat act de refuzul secretarului municipiului, Valentin Tudoran, de a contrasemna hotărârea și a cerut consiliului local să o modifice sau să o retragă.

Argumentele prefectului sunt aceleași ca cele invocate și de realitateadeialomița.net: prin adoptarea HCL 100 consilierii și-au depășit atribuțiile. Ulterior adoptării acestei hotărâri ilegale, Primăria Slobozia a emis un nou certificat de urbanism pentru Vivani, în care solicită companiei îndeplinirea unor condiții noi față de cele prevăzute în precedentul certificat care a expirat.

Primăria insistă pe acordul scris al creditorilor pentru derularea investiției dar cere și realizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru noua celulă de depozitare. Conform informațiilor confirmate de primarul Mocioniu, în cartea funciară a imobilului deținut de Vivani există o interdicție de construire din partea creditorului Banca Transilvania, care deține gaj asupra activului. O mare parte a terenului ocupat de Vivani este însă proprietatea Primăriei Slobozia.

Terenul a fost dat în concesiune la începutul anului 2000, dar detaliile acestui contract nu se cunosc. Cert este că destinația terenului conform PUG este servicii de gospodărire comunală și depozitarea deșeurilor. Vivani nu are însă licență de operare a depozitului de deșeuri menajare și nici nu deține contract de delegare a gestiunii serviciului de depozitare, așa cum cere legislația. Agenția de Protecție a Mediului i-a impus firmei Vivani să obțină contract de delegare a gestiunii, în caz contrar activitatea depozitului de deșeuri municipale urmând a fi sistată.

 

 

Articolul precedentReabilitarea cu fonduri europene a sistemelor de irigații este încetinită de birocrație
Articolul următorParchetul Urziceni va fi controlat după sesizarea formulată de deputatul liberal Tinel Gheorghe