Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu amplasată la Slobozia nu deține avizul Comisiei Naționale pentru Monumentele de For Public. Ca atare ea trebuie înlăturată. Primăria Slobozia refuză însă să intre în legalitate. Sfidând recomandările Ministerului Culturii primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, a organizat anul trecut manifestări cu ocazia zilei de 1 Decembrie în fața statuii amplasate ilegal.

Odiseea statuii lui Mihai Viteazu începe în septembrie 2014, când primăria a decis amplasarea în municipiul Slobozia a unei statui care-l înfățișa pe Mihai Viteazu.Comisia Națională pentru Monumentele de For Public a avizat monumentul, care a fost amplasat în Piața Unirii. Lucrarea semnată de profesorul Vasile Aionesei a fost contestată de public, devenind subiect de glume pe internet. În fața acestei reacții primăria a refuzat să achite contravaloarea lucrării și a anunțat că sumele respective, provenite din sponsorizări, vor fi utilizate pentru achiziția unui nou monument.

Noua lucrarea a fost încredințată sculptorului Gabriel Manole. Lucrarea sa, care înfățișa un Mihai Viteazu copiat din manualele de istorie, a fost prezentată Comisiei Naționale pentru Monumentele de For Public în vederea obținerii avizului. În septembrie 2016 și august 2017 comisia a refuzat acordarea avizului cu următoarea motivație:

„Lucrarea nu îndeplinește criteriile artistice necesare. Grave probleme de construcție estetică. Soclul este discutabil, la fel și raportul soclu/statuie. Raportul cal/călăreț este nefericit. Soclul este prea mare și materialul este nefericit.  Comisia atrage atenția că lucrarea trebuia prezentată la stadiul de machetă și nu în material definitiv”.  În ciuda faptului că n-a existat avizul comisiei, primăria a decis să amplaseze statuia și să organizeze manifestări cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Legea 120/2006 privind monumentele de for public prevede că acestea nu se pot amplasa pe domeniul public în lipsa avizului privind concepția artistică emis de Comisia Națională pentru Monumentele de For Public. Articolul 9 al actului normativ precizează că amplasarea unui monument fără aviz reprezintă contravenție dacă fapta nu a fost comisă astfel încât să constituie infracțiune. Amenda este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

În acest caz Primăria Slobozia a fost avertizată explicit la data de 4 octombrie 2017 de către Ministerul Culturii cu privire la amplasarea monumentului pentru care a fost refuzat avizul: „Situația juridică a înlocuirii unei alte lucrări aprobate anterior ridică probleme juridice pe care comisia nu și le poate asuma”. Deci suntem mai aproape de infracțiune decât de contravenție.

În lipsa unor măsuri ferme pentru intrarea în legalitate Primăria Slobozia refuză să se conformeze. Mai mult, instituția a pierdut procesul intentat de profesorul Aionesei și va trebui să-i achite acestuia onorariul pentru prima statuie care se ridica la circa 180.000 de lei. Plata urmează să fie făcut din bugetul local, aceasta fiind valoarea prejudiciului creat prin încălcarea grosolană a legii.(sursa foto: independentonline.ro)

 

Articolul precedentMaseur decedat în stațiunea Amara
Articolul următorRețeaua de gaze din Fetești se extinde pe Facebook