Autoproclamat drept rege al absorbției fondurilor europene și prinț al proiectelor de finanțare cu final incert și utilitate nulă, președintele CJ Ialomița, Victor Moraru,  se crede un fel Junker de  Bărăgan.

Pentru a-i stimula pe primarii din Ialomița să se antreneze în accesarea și implementarea unor proiecte cu finanțare europeană, Moraru a inițiat un soi de daciadă comunală.

Localitățile din județ au fost înglobate într-o aiuritoare asociație de dezvoltare a infrastructurii locale pe care Moraru, în paranoia lui, a creat-o după chipul și asemănarea sa și a transformat-o într-un instrument de propagandă numai bun de clădit osanale.

Infrastructură n-avem, dar organizarea vă place?

În februarie 2014, la inițiativa fostului președinte al CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, a luat ființă ADIL Ialomița, o asociație reunea 30 de localități din județ și care-și propunea să susțină dezvoltarea infrastructurii locale.

În 2016, Ialomița se alege cu un nou președinte, de la același partid și cu aceleași apucături. Aterizat ca musca-n lapte la șefia județului, Moraru își trage și el o asociație. Pe care o botează ADI Ialomița și în care înglobează și ADIL-ul din 2014.

Un om normal la cap nu ar putea înțelege de ce Moraru a creat o altă asociație din moment ce el însuși a criticat inițiativa fostului președinte care a fondat o astfel de structură.

Bani din buget jucați la ruleta noului ONG

După ce a reușit să bage cu japca în asociația fantomă majoritatea primarilor, Moraru a demarat prima acțiune de mare excepție. El a transferat circa 5 milioane de lei din bugetul județean către ADI.

Apoi, crezându-se un fel de Uniunea Europeană, le-a cerut primarilor să scrie proiecte ca să le repartizeze acești bani.  Suma maximă pentru fiecare proiect a fost plafonată la 200.000 de lei, pe principiul „dați câte un kil, să ajungă la toată lumea”.

Noua jucărie a lui Moraru nu finanțează, de fapt, nimic. Comunele pun grosul banilor iar asociația fantomă pune mărunțișul. Șmecheria este devoalată de primari:

„E forte bună inițiativa. Dar precizez că noi contribuim cu 68% iar Consiliul Județean 32%”.

În prima sesiune de „finanțări” Junker de Amara a finanțat reabilitări de trotuare, schimbări de acoperișuri sau achiziții de pubele. O descriere foarte exactă a inițiativei puerile a lui Moraru a făcut-o primarul din Urziceni, care a declarat pentru săptămânalului Independent:

I-am anunțat că refuz să mă afiliez Asociației! Nu le finanțez eu salariile și propaganda pe banii orașului. Avem destule proiecte finanțate și vom mai avea. Să fim noi sănătoși și să putem cheltui banii pe care îi avem!  

Taxa de protecție pentru membrii asociației este de 1 lei/locuitor pentru fiecare comună.

 

Articolul precedentHCM Slobozia a defilat pe teren propriu cu modesta Ştiinţa Bacău
Articolul următorCum stă Partidul Realitatea în SONDAJE. Evoluţia spectaculoasă care dinamitează scena politică