Preoții din Ialomița și Călărași au fost obligați să cotizeze câte 100 de lei pentru transportul enoriașilor la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii.

Cerere a fost făcută de conducerea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor prin șefii de Cerc Pastoral, un fel de centre zonale care reunesc mai multe biserici vecine. Solicitările s-au făcut verbal, fiecărui cerc pastoral revenindu-i sarcina să închirieze un autobuz pentru transportul credincioșilor. Catedrala Mântuirii va fi sfințită astăzi, slujba fiind în curs de desfășurare.

Preoților li s-a transmis să plătească suma de 100 de lei chiar dacă enoriașii din localitățile respective nu vor să meargă la slujba de la București. Pentru banii solicitați nu se eliberează chitanță. Preoții aveau obligația să întocmească tabele cu enoriașii  ce urmau a fi mobilizați pentru eveniment.

Credincioșii refuză să meargă în această excursie pentru că mulți sunt bătrâni și bolnavi. Frigul și ploaia dar și faptul că nu vor putea intra în Catedrala Mântuirii îi fac să respingă ideea. Potrivit informațiilor oficiale, în interiorul Catedralei vor intra circa 2000 de persoane, politicieni, sponsori și înalte fețe bisericești:

„Conform spațiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitați oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenți vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfințit„, a transmis Patriarhia.

Pentru cei aproape 30.000 de enoriași care sunt așteptați la slujba de astăzi au fost amplasate ecrane în apropierea Catedralei pe care va putea fi urmărită slujba.

Deși edificiul nu are aviz pentru securitate la incendiu, slujba se va desfășura pe răspunderea Patriarhiei. Zona este încă la stadiul de șantier, existând pericole pentru credincioși. În ciuda avertismentelor ISU, ceremonia se va desfășura cu încălcarea flagrantă a legislației, dar în prezența tuturor autorităților responsabile cu respectarea legii. Constructorul a fost amendat de ISU Ilfov cu suma de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu.

Până în acest moment Catedrala Mântuirii a înghițit 110 milioane de euro, peste 75% din această sumă fiind asigurată de la bugetul central și bugetele locale.

Articolul precedentUnirea Slobozia încheie turul de campionat neînvinsă pe terenurile străine
Articolul următorConsiliul Judeţean Ialomiţa a plătit din bugetul propriu o factură ce trebuia decontată prin PNDL!