Autorităţile anunţă că porcii mistreţi omorâţi dar la care nu s-a depistat virusul pestei porcine africane pot fi daţi în consumul uman. Aceleaşi autorităţi spun că în cazul porcului domestic este mai scump să se facă analize decât să fie acordate despăgubiri.

Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa (foto), a anunţat că a dat liber la împuşcat mistreţi în zona Bălţii Ialomiţa, pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine de către animalele sălbatice din zona de est a judeţului.

„Porcii mistreţi se vor împuşca de către vânători autorizaţi iar îngroparea celor ce au semne evidente de boală se va face pe locul unde s-a produs împuşcarea animalelor. Pentru ceilalţi se iau probe, se duc la DSV şi dacă în urma analizelor nu apare virusul pestei porcine africane carnea se poate da în consum.”, explică prefectul Gigi Petre.

Întrebat de ce nu se aplică aceeaşi procedură şi în cazul crescătorilor de porci cărora le sunt luate din gospodării animale sănătoase, oameni care solicită insistent să li se ia analize din carne pentru nu fi omorâţi inutil porcii, Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa a transmis că este mai scump să se facă analize purceilor domestici decât să fie omorâţi şi apoi despăgubiţi proprietarii!

„Costă mai mult analizele pentru a face la zeci de mii de porci şi nici nu avem laboratoare care să facă mii de analize pentru porcii domestici, este imposibil. La porcii mistreţi vorbim de câteva sute în zona de est a judeţului iar în gospodării sunt mii de animale.”, a precizat Mihai Puia, fără a spune cât costă un set de analize pentru depistarea pestei porcine africane.

Conform evaluărilor, în cele 44 de fonduri de vânătoare din Ialomiţa trăiesc în jur de 2.000 de porci mistreţi iar în Balta Ialomiţei se estimează un număr de 350 – 400 animale adulte. În mod paradoxal, până acum din toate probele prelevate de la porcii mistreţi din zona afectată de virusul pestei porcine africane în niciuna nu s-a confirmat prezenţa temutului virus.

Articolul precedentSalarii mărite pentru directorii din Primăria Slobozia
Articolul următorHoți din Călărași prinși cu polițiștii mascați la Amara