Având în vedere confirmarea unor focare de pestă porcină africană în unele dintre județele limitrofe, respectiv Tulcea și Brăila, prefectul județului Ialomița, domnul Gigi Petre, a convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Ialomița.

Prin Hotărârea nr. 12/03.07.2018, s-a aprobat Strategia și Planul de măsuri pentru prevenirea apariției unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița.

Pesta porcină africană poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat și prin restricțiile impuse comerțului. Este o boală infecțioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă și stare de întreținere și care poate conduce la o moarte rapidă a acestora.

Din punct de vedere clinic, porcii bolnavi pot prezenta următoarele simptome:

temperatură foarte ridicată, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

 Pesta porcină africană nu se transmite la om

În județul Ialomița, până în prezent, nu a fost diagnosticat niciun caz de pestă porcină africană. Rugăm proprietarii de exploatații non-profesionale ce dețin suine ca, în cazul apariției oricărei să anunțe imediat medicul veterinar concesionar sau D.S.V.S.A Ialomița (telefon: 0243/232.069).

De asemenea, trebuie să notifice medicul veterinar concesionar cu privire la obţinerea de animale prin cumpărare sau fătare, avându-se în vedere şi crotalierea animalelor existente în exploataţie.

Tratamentele asupra animalelor afectate de pestă porcină africană vor fi efectuate doar de către persoane calificate. Toți porcii domestici vor fi ținuti în adăposturi, izolați de porcii sălbatici.

Se vor evita mișcările de animale între exploatații (vânzări/cumpărări). În cazul în care totuşi aceste mișcări sunt necesare, ele vor fi efectuate doar după inspecția clinică a animalelor şi eliberarea documentelor veterinare.

Se interzice cu desăvârșire cumpărarea sau achiziționarea, sub orice formă, de carne de porc sau produse din carne de porc, domestic sau mistreț, din locuri sau de la persoane neautorizate sanitar-veterinar.

Se vor respecta strict măsurile de igienă (schimbarea hainelor şi a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare) de către persoanele care intră în contact cu porcii sălbatici.

Este strict interzisă administrarea în hrana porcinelor existente în exploataţii a resturilor alimentare provenite din gospodăria proprie sau din alte surse.

Strategia şi Planul de măsuri pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină pe teritoriul judeţului Ialomiţa pot fi studiate pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Ialomiţa la adresa http://il.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/centrul-local-de-combatere-a-bolilor-animale/, secţiunea rezervată Centrului Local pentru Combaterea  Bolilor Ialomiţa.

Articolul precedentIalomiţa a înregistrat un procent de promovare la BAC de 62, 75 %
Articolul următorAngajaţii Consiliului Judeţean Ialomiţa se perfecţionează la Viena