În seara zilei de 28 iulie 2019 deșeurile depozitate în depozitul de deșeuri menajere operat de firma Vivani Salubritate s-au aprins. Incendiul a izbucnit în jurul orei 22.30, ISU Ialomița fiind sesizat telefonic.

Incendiul s-a soldat cu arderea deșeurilor pe o suprafață de circa 500 de metri pătrați, potrivit comunicatul de presă al ISU Ialomița. Incidentul arată că operatorul, care a solicitat recent autorizație de mediu pentru construirea unei noi celule de depozitare a deșeurilor periculoase, are dificultăți reale în a respecta procedurile legale impuse de HG 349/2005.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Ialomița, incendiul a fost sesizat de un cetățean din Amara, angajații SC Vivani Salubritate dormind probabil la acea oră. Intervenția a durat circa 4 ore, iar cauza probabilă a incendiului a fost, potrivit ISU, autoaprinderea deșeurilor. Focul s-a declanșat la o celulă în care nu se mai depozitează deșeuri și care se află în procedura de închidere.

Autoaprinderea deșeurilor nu ar fi fost posibilă dacă pe amplasament se respectau normele prevăzute de Ordinul 757 din 2005 al Ministerului Mediului, care reglementează normele tehnice ce trebuie respectate la depozitarea deșeurilor. Fenomenul are loc în condițiile în care gazele de depozit rezultate din degradarea deșeurilor, metan și dioxid de carbon și hidrogenul sulfurat în principal, nu sunt captate și eliminate.

În condițiile de presiune și temperatură din interiorul haldei de deșeuri aceste gaze pot genera fenomenul de autoaprindere a deșeurilor. Tocmai de aceea operatorul, în speță Vivani Salubritate, are obligația să monitorizeze permanent inclusiv emisia de gaze și temperatura din interiorul haldei de deșeuri. Incendiu care a avut loc este dovada că pe amplasament ceva n-a funcționat.

ISU nu a făcut altceva decât să stingă incendiul și să părăsească zona, fără să verifice dacă Vivani a respectat normele PSI pe amplasament. Ceea ce surprinde în această poveste este discreția ISU, care în comunicatul de presă a informat că incendiul a avut loc la „groapa de gunoi a Sloboziei”, fapt inexact și menit să creeze confuzie. Garda de Mediu investighează cauzele incendiului.

 

 

Articolul precedentPesta porcină revine în Ialomița – 6 focare noi identificate de veterinari
Articolul următorPrimăria Slobozia a promis autobuze electrice dar face transport de persoane cu vechicule second-hand