Cuc mimează în continuare pasajul de la Drajna

Martie 2019. Prezent la Slobozia pentru instalarea noului președinte al PSD Ialomița, condamnatul Liviu Dragnea anunța că pasajul de la Drajna este o prioritatea națională. Cuc și Dăncilă au fost însărcinați să ia problema în mână. Și au luat-o.

PSD Ialomița l-a desemnat pe deputatul Ștefan Mușoiu drept comisar delegat pentru supravegherea aceste investiții prioritare. Dl Mușoiu a executat o ședință foto fulger în cabinetul lui Cuc, ședință din care trebuia să deducem că oamenii s-au pus pe treabă. Rezultatele nu au întârziat să apară. Licitația pentru studiul de fezabilitate a întârziat cu mai bine de o lună datorită unor contestații.

După ce au avut nevoie de doi (2) ani pentru un amărât de studiu de prefezabilitate, guvernanții anunță acum prin vocea lui Cuc că abia în la sfârșitul acestui an am putea avea studiul de fezabilitate.  Într-un răspuns la o întrebare a senatorului Gabi Ionașcu ministrul Cuc a explicat:

Pentru obiectivul Pasaj denivelat superior DN 21 KM 105 + 500  a fost elaborat și avizat Studiu de Prefabilitate. De asemenea a fost finalizată și publicată în SEAP documentația pentru achiziționarea Studiului de Prefezabilitate.Termenul dedepunere a ofertelor este 12.04. Anul propus pentru începerea lucrărilor este 2020, în funcție de bugetul anului respectiv.

Pe contul său de Facebook deputatul Mușoiu ne anunță că termenul pentru depunerea ofertelor a fost decalat cu aproape 3 săptămâni. Asta pentru că documentația a fost elaborată prost iar ofertanții au formulat 20 de cereri de clarificări:

„Așa cum v-am anunțat în urmă cu ceva timp, pe 12 aprilie trebuia să se desfășoare licitația pentru atribuirea studiului de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj rutier pe DN 21 la trecerea cu calea ferată de la Drajna, procedură care a fost decalată din cauza a peste 20 de solicitări de clarificări, astfel încât pe 2 mai au fost depuse ofertele, calificându-se o singură societate. Oferta va fi supusă unei proceduri de analiză, ulterior urmând a se semna contractul de servicii, fapt care sperăm să se întâmple luna aceasta”.

Cum termenul estimat de execuție este de doi ani, rezultă că abia în 2022 investiția declarată de Dragnea prioritate națională s-ar putea finaliza. S-ar putea pentru că ministrul Cuc ne-a  explicat că investiția depinde de alocarea bugetară din 2020! Cu alte cuvinte, s-ar putea ca anul viitor PSD să facă ce a făcut și în acest an când a respins amendamentul la legea bugetului făcut de deputatul PNL Tinel Gheorghe, care solicita alocarea de fonduri pentru pasajul de la Drajna. Deci s-ar putea să constatăm că dacă nu sunt bani, nu avem nevoie urgentă de acest pasaj. Că dacă n-ai bani, parcă nici foame nu îți mai este. Iar că să ne facem o idee despre sensul cuvintelor „prioritate” și „urgență” pentru PSD  s[ vedem cum tratează Partidul problema foarte gravă a deprecierii căii ferate.

400.000 de lei pentru reparații la calea ferată

Fostul ministru al transporturilor, Lucian Șova, afirma cu ocazia accidentului feroviar din județul Hunedoara, unde au deraiat trei din cele șase vagoane ale unui tren în care se aflau aproximativ 140 de oameni, că situația stării căii ferate este dramatică. Fostul ministru spunea că potrivit evaluărilor ministerului, anual se depreciază grav 320 de kilometri de cale ferată și se repară capital doar 16 km, în limita fondurilor disponibile la nivelul ministerului.

În ciuda situației dezastruoase în care se află infrastructura rutieră, în bugetul Ministerului Transporturilor au fost prevăzuți doar 400.000 de lei pentru reparații. Asta în condițiile în care peste 80% din calea ferată are nevoie urgentă de reparații capitale și în contextul deprecierii a 300 de kilometri de cale ferată anual.

Revenind la infrastructura rutieră și la dezinteresul manifestat de PSD față de subiect este relevant ce spune Cuc despre DN 2C Slobozia-Buzău, drum aflata în paragină de ani de zile. În răspunsul adresat lui Ionașcu ministrul afirmă că s-a făcut o expertiză tehnică, s-au stabilit tipurile de lucrări de reparații ce ar trebui făcute dar lucrările vor demara în funcție de bugetul alocat. Pentru 2019 bugetul alocat acestui sector de drum este de fix 0 lei.

Articolul precedentPrimăria Slobozia şi-a intabulat drept de proprietate pe un teren privat
Articolul următorHCM Slobozia este prima echipă calificată la turneul final pentru promovarea în Liga Florilor