Medicii veterinari de la DSVSA Ialomița au ucis preventiv toate cele 16 animale vizitate de agenții veterinari în localitatea Buești.

9 dosare pentru despăgubiri au fost trimise din judeţ la ANSVSA. 1254 de crescători de animale au de primit 3.062.000 lei. Deşi a trecut mai bine de o lună de primul animal omorât, în Ialomiţa niciun proprietar nu a văzut vreun şfanţ.

Focarele de pestă porcină africană se înmulţesc în judeţul Ialomiţa şi odată cu ele porcii sunt sacrificaţi în totalitate în localităţile unde au fost identificate animale moarte din cauza temutului virus. Veterinarii au anunţat că au încheiat omorârea animalelor în municipiul Feteşti, în total 667 porci ucişi, îngropaţi sau incineraţi.

Pesta porcină africană intrată în Ialomiţa prin partea de est a trecut de jumătatea judeţului şi se îndreaptă acum spre Ilfov. Ultima localitate unde s-a trecut la uciderea colectivă este Rovine, acolo unde virusul a omorât animalele din curtea preotului, care creştea nu mai puţin de 17 porci!

Dacă la capitolul omorârea animalelor se stă bine, situaţia este cu totul alta când vine vorba de plata despăgubirilor. La mai bine de o lună distanţă de la primul porc sacrificat în comuna Giurgeni niciun leu nu a ajuns la proprietarii de animale lăsaţi fără porci în coteţe.

„Am trimis la ANSVA 9 dosare pentru tot atâtea despăgubiri în primele 9 localităţi afectate de pesta porcină africană. Este vorba de 1254 de proprietari care ar trebui să primească într-un termen de maxim 90 zile suma totală de 3.062.000 lei. Nu ştim exact când vor fi achitate primele despăgubiri, noi vrem să le plătim oamenilor banii cât mai repede dar nu depinde de autorităţile judeţene.”, explică situaţia prefectul Gigi Petre.

Procedural, evaluarea „la ochi” din curtea omului este trecută într-un registru, datele se strâng la nivel judeţean şi apoi se transmit la ANSVSA. Urmează o verificare şi apoi se înaintează solicitare către Ministerul de Finanţe pentru primirea fondurilor necesare. Ulterior se trimit banii la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, instituţia ce face plata către proprietarii de animale.

 

Articolul precedentInterlop suspect de crimă și condamnat definitiv, lăsat liber de IPJ Ialomița!
Articolul următorUnirea Slobozia pierde printre degete două puncte în deplasare