Județul Ialomița are o populație de aproximativ 260 de mii de locuitori. Mai mult de un sfert dintre aceștia, respectiv 70 de mii, sunt pensionari. Pentru plata pensiilor; Casa Județeana de Pensii Ialomița se împrumută trimestrial peste 80 milioane de lei. Plata pensiilor se face din sumele colectate în cadrul bugetului asigurărilor sociale, constituit la nivelul fiecărui județ.

În fiecare an mai rău

Conform datelor furnizate de către Casa Județeana de Pensii Ialomiței, instituția se împrumută trimestrial peste 80 de milioane de lei de la bugetul statului pentru a plăti pensiile celor 70 de mii de pensionari din județ. Potrivit legii, plata acestor pensii se face din sumele colectate în cadrul bugetului asigurărilor sociale. Numai că Ialomița are puțin peste 44 de mii de angajați activi. În aceste condiții, singura soluție o reprezintă ajutorul de la bugetul de stat.

Concret, suma colectată în primul trimestru al anului 2018 a fost de 61,3 milioane de lei. În aceeași perioadă, valoarea pensiilor cumulată a pensiilor a fost de 144,7 milioane de lei.În aceste condiții, suma împrumutată la finalul primului trimestru de la bugetul de stat a fost de 83,3 milioane de lei. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Ialomița susțin că această sumă se majorează în fiecare an, pe măsură ce forța de muncă din județ pleacă în străinătate.

Direcția Județeana de Statistică Ialomița confirmă oficial că în ultimii doi ani peste 5 mii de ialomițeni au părăsit județul. Pe lângă pensionari, județul Ialomița mai susține financiar şi un număr de 90 de mii de ialomițeni care beneficiază de o formă de asistență socială. În anul 2017 Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița a plătit pentru aceștia beneficii în valoare de 40 milioane de lei.

Articolul precedent89% dintre adolescenții din Ialomița au consumat alcool
Articolul următorSlobozia va avea o sală polivalentă cu 2224 de locuri