Sprijinul acordat de UE producătorilor de lapte afost dezbătut în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului . Discuția a avut loc in contextul interdicției impuse de Rusia asupra importurilor de produse lactate în perioada 2014-2016 ca răspuns la sancțiunile UE în legătură cu situația din Ucraina, anunță europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.
Dezbaterea s-a bazat pe raportul Curții Europene de Conturi (CEC) din luna iunie.
“Raportul remarcă reacția rapidă a UE la interdicția impusă de Rusia, reacție care a însemnat un sprijin financiar în valoare de 390 milioane euro. Totuși, nevoile reale ale producătorilor nu au fost suficient evaluate, iar ajutorul financiar acordat nu a fost suficient de bine distribuit între statele membre,”a adăugat Dan Motreanu.
Potrivit eurodeputatului una dintre soluții menționate în raportul CEC ar fi fost activarea rezervei pentru situații de criză în sectorul agricol. Din cauza normelor complexe și a resurselor disponibile în bugetul Politicii Agricole Comune (PAC), Comisia Europeană a decis să nu utilizeze acest instrument la vremea respectivă.
Pentru a nu repeta același scenariu în eventualitatea unor viitoare crize, în cadrul financiar multianual al PAC 2021-2027, Comisia a propus consolidarea rolului și a impactului rezervei pentru situații de criză. Rezerva va fi putea fi utilizată mai flexibil, iar reportarea anuală a sumelor neutilizate în exercițiul bugetar următor va fi permisă.
“În plus, începând din 2018, prin programele de dezvoltare rurală se pot sprijini o gamă mai largă de instrumente de gestionare a riscurilor pentru fermierii care se confruntă cu o scădere a veniturilor. Este vorba aici și de instrumentele sectoriale de stabilizare a veniturilor”.
CEC a făcut recomandări Comisiei Europene în ceea ce privește: gestionarea dezechilibrelor viitoare ale pieței, îmbunătățirea procesului de întocmire a bugetului și a direcționării acestuia și pregătire pentru perturbări viitoare ale pieței. Recomandările ar trebui puse în aplicare până la sfârșitului anul 2022, respectiv 2024, a concluzionat Dan Motreanu.
Sursa: Realitatea de Ialomita