Ministresa sănătății face jocuri de imagine la spitalul Slobozia (foto- infoialomita.ro)

„ …. doresc să aduc în atenția dvs. o serie de probleme/nereguli în legătură cu funcționarea secției ORL”. Așa își începe un medic din Spitalul Județean de Urgență scrisoarea pe care i-a adresat-o managerului Mariana Iancu.

Medicul susține că situația de la secția ORL este de natură să-i afecteze drepturile și interesele legitimE, să-l demotiveze și să-l împiedice să atingă performanța profesională pe care și-o dorește.

Acest document apare la scurt timp după ce președintele CJ Ialomița a afirmat public că o anumită parte a presei, dar și mafia din PSD vor să destabilizeze situația de la spital prin înlocuirea managerului!

Lipsuri pe toată linia

Deși CJ Ialomița alocă sume exorbitante pentru acoperirea managementului defectuos( spre infracțional) al managerului Mariana Iancu, secția ORL se confruntă cu lipsuri pe toată linia.

Dotarea cu instrumentar medical este precară. Lipsesc instrumente ca fess, cauter, freză, microscop chirurgical, etc. Asta face ca intervențiile din sala de operație să fie mult îngreunate sau imposibil de făcut, ceea ce supune pacienții la riscuri majore. Sala de operații este neconformă, nu are circuit dublu pentru acces separat al personalului medical și al pacienților. Nu există filtru pentru personalul medical și nici asistent de sală.

Nici gărzile nu se pot desfășura eficient din cauza lipsei de resurse. Investigațiile paraclinice se fac cu mare întârziere datorită managementului prost. Lipsesc medicii cu specializări cum ar fi pneumologie, boli infecțioase, cardiologie sau neurologie. Medicul spune că trebuie să intervină asupra pacienților cu urgențe iminente fără suport de la medici de alte specializări. Iar asta induce riscuri majore pacienților. Nu de puține ori pacienții aflați în situații grave au fost redirecționați către alte spitale mai bine dotate (după insistențe și rugăminți să fie acceptați) iar asta a întârziat aplicarea tratamentelor cu riscuri majore pentru ei.

Fără personal auxiliar de doi ani

Medicul afirmă că de doi ani a solicitat managerului angajarea de personal medical auxiliar. Consultațiile ORL nu se pot desfășura fără asistență, spune medicul. Pentru o consultație ORL uzuală se utilizează minim 3 instrumente care trebuie date medicului la mână. Manevrele efectuate pentru o endoscopie, exemplifică medicul, nu se pot realiza de unul singur. De asemenea, lipsa unor asistenți și infirmieri care să deservească exclusiv secția ORL generează posibilitatea transmiterii infecțiilor între secții.

Medicul invocă și sistemul informatic implementat de managerul Mariana Iancu, despre care afirmă că permite adăugarea de date în foile de observație a  pacienților de către persoane care nu sunt angrenate în observarea pacientului. Asta compromite protejarea datelor și confidențialitatea diagnosticului și a actului medical. Sistemul dă erori, datele nu se introduc electronic de către personalul administrativ, această operațiune fiind transferată personalului medical, ceea ce diminuează timpul care ar trebui alocat pacienților.

Limbaj de mahala – „Adu-o pe mă-ta”!

Nu în ultimul rând, medicul reproșează managerului utilizarea limbajului de mahala, plin de insulte și injurii. Nu este primul caz, mai multe cadre medicale adresând în acest sens o petiție către ministrul sănătății. Petiția a fost pasată de Pintea către președintele CJ Ialomița, Victor Moraru, care a îngropat-o pur și simplu în urma unei ședințe făcute cu susținătorii managerului Iancu.

Modul în care vă adresați este într-o manieră ofensatoare, jignitoare, umilitoare și amenințătoare”, susține medicul, care consideră că prin acest comportament Iancu încearcă să descurajeze personalul să facă petiții scrise în care să-și manifeste nemulțumirile. Surse din spital susțin că a existat un dialog halucinant între medicul nemulțumit și managerul spitalului. Când medicul a cerut personal medical auxiliar, Iancu i-a răspuns cum știe ea mai bine: „Nu aduc pe nimeni. Dacă vrei personal, adu-o pe mă-ta”. Tipic, de altfel.

Pintea & Moraru – protectorii dezastrului de la spital

Situația de la spitalul din Slobozia se degradează pe zi ce trece. Și asta datorită managementului defectuos, a comportamentului suburban al lui Iancu invocat frecvent de medicii care părăsesc spitalul și a lipsei cronice de echipamente medicale.

În locul unor evaluări și analize avem parte de o frăție cel puțin ciudată între Iancu și Moraru, frăție ce pare suspectă și pentru președintele PSD Ialomița, care și-a exprimat nemulțumirea deschis. Inspecția efectuată la spital de ministrului Sorina Pintea, o regie de prost gust vizibilă din avion, a binecuvântat toate deficiențele dintr-un spital în care pacienții mor de gripă sau mor externați deși sunt grav bolnavi. În ciuda evidenței, niciun organ abilitat al statului nu se apleacă asupra situației de la spital. Un spital care se golește de medici și umple de pile, cunoștințe și relații, toate conectate la interese care pot fi ușor de intuit.

 

Articolul precedentPrimăria Slobozia renunță la dezinsecția aeriană. Țânțarii vor fi combătuți doar cu tunul!
Articolul următorPrimăria Slobozia emite un nou certificat de urbanism pentru Vivani