groapa de gunoi de la marginea oraşului Amara

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru a declarat recent că intenționează să realizeze un parteneriat administrativ cu primarul municipiului Slobozia în vederea achiziționării unei stații de sortare a deșeurilor. Inițiativa a apărut ca reacție la problemele de mediu cu care se confruntă în ultimul an județul. „În cadrul întâlnirilor au fost analizate posibilitățile încheierii unor parteneriate între Consiliul Județean Ialomița şi Consiliul Local al Municipiului Slobozia în vederea achiziționării unei stații de sortare selectivă a deșeurilor(…)Stimularea colectării selective a deșeurilor, reducerea cantității de deșeuri, implementarea unui sistem de colectare selectivă şi valorificarea materialelor reciclabile sunt obiectivele principale ale Planului Național de Gestionare a Deșeurilor.” a declarat Victor Moraru ulterior întâlnirii.

În pofida declarațiilor, județul Ialomița ocupă unul dintre ultimele locuri din țară în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Potrivit datelor oficiale, în cadrul depozitului zonal de deșeuri deținut de Vivani Salubritate se sortează mai puțin de 5% din deşeurile menajere colectate de la populație. Mai mult decât atât, Garda de Mediu Ialomiţa a confirmat oficial că în 44 din cele 66 de localități ale județului deșeurile menajere nu se colectează selectiv, iar în celelalte 22 de localități colectarea se face parțial. Această stare de fapt durează de mai bine de 20 de ani, perioadă în care autoritățile locale şi județene

De asemenea, merită reamintit că la începutul mandatului președintelui Victor Moraru, în septembrie 2016, consilierii Opoziției din cadrul Consiliului Județean Ialomița au prezentat public un proiect viabil de gestionare integrată a deșeurilor menajere. La momentul respectiv proiectul a fost respins de către Victor Moraru, care a pretextat că este un proiect nerealist.

Articolul precedentSlobozia are primul grup-suport pentru lupta împotriva cancerului
Articolul următorProfesorii ialomițeni, mai slabi decât absolvenții de liceu