Consiliul Judeţean Ialomiţa pregăteşte un tun pe bani europeni: reabilitarea unui kilometru de drum judeţean cu peste 500.000 euro.

Consiliul Judeţean Ialomiţa a pregătit o documentaţie prin care vrea să bage în modernizarea unor drumuri judeţene echivalentul a peste 500.000 euro pe fiecare kilometru. Devizul cuprinde 3,9 milioane euro cheltuieli în afara lucrărilor de construcţie propriu-zise.

Consiliul Judeţean Ialomiţa, sub conducerea preşedintelui social-democrat Victor Moraru, şi-a propus să depăşească orice record în ceea ce priveşte costul pe kilometrul de drum judeţean reabilitat. Atenţie, reabilitat, nu construit de la zero!

Ultima ispravă s-a metamorfozat într-o documentaţie ce va fi supusă votului consilierilor judeţeni într-o şedinţă extraordinară programată astăzi la Slobozia.

Proiectul de aprobare a principalilor indicatori tehnico-economici pentru modernizarea unor sectoare de drum judeţean cuprinde doar valoarea investiţiei, nu şi distanţa totală a drumurilor ce vor intra în lucru. Se evită astfel stabilirea unei valori medii pe kilometru, una care sare de jumătate de milion de euro.

Devizul general a fost umflat cu pompa!

Investiţia de modernizare se doreşte a fi finanţată cu fonduri europene. În aceste condiţii devizul de lucrări a suferit o majorare spectaculoasă la aproape toate capitolele bugetare.

Conform documentelor, din devizul general 18,131 milioane lei (3,89 milioane euro) reprezintă alte cheltuieli decât cele pentru materialele de construcţii ce ar trebui puse în operă. Doar proiectul sare de 500.000 euro, în vreme ce persoanele ce se vor ocupa de managementul investiţiei vor avea de câştigat echivalentul a peste 200.000 euro.

Nota de plată totală se ridică la 133,428 milioane lei, ceea ce înseamnă în echivalent euro la acest moment aproximativ 28,6 milioane euro.

Cât se asfaltează cu atâta purcoi de fonduri, v-aţi putea întreba. Ei bine, Consiliul Judeţean Ialomiţa nu anunţă lungimea totală a drumurilor ce intră în reabilitare ci doar le nominalizează.

www.realitateadeialomita.net a făcut însă calculele şi iată ce a ieşit! Sectorul de pe DJ 306 între limita cu judeţul Călăraşi şi intersecţia cu DJ 102H prin Albeşti – Andrăşeşti – Gheorghe Doja – Crunţi are fix 31,6 kilometri, porţiunea din DJ 102 între intersecţia cu DJ 306 şi intersecţia cu DJ 203E prin Reviga şi Cocora este de 6,2 kilometri iar al treilea segment, între intersecţia DJ 203E cu DJ 102H prin Cocora şi până la limita cu judeţul Buzău, are 18,7 kilometri.

Una peste alta, pentru 56,5 kilometri de drumuri judeţene asfaltate la acest moment, Consiliul Judeţean Ialomiţa se pregăteşte să îngroape echivalentul a 506.000 euro pe kilometru.

Spre comparaţie, modernizarea a 7,8 kilometri din DJ 306A între localităţile Ciochina şi Crunţi s-a realizat în anul 2015 cu o cheltuială totală de 9,336 milioane lei.

Raportând la cursul de schimb leu – euro, valoarea medie pe kilometru a însemnat aproximativ 270.000 euro, aproape pe jumătate decât acum! E drept că atunci nu s-a finanţat din fonduri europene ci din bugetul propriu al judeţului Ialomiţa.

 

 

 

 

Articolul precedentHCM Slobozia câştigă dar primeşte multe goluri
Articolul următorLas Fierbinţi îşi face mega-studio pe 35 hectare la Fierbinţi