În perioada 31 martie – 30 aprilie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița derulează, la nivelul municipiului Urziceni, Campania de prevenire “POȚI PREVENI ÎNȘELĂCIUNILE!”

 În municipiul Urziceni, poliţiştii vor desfăşura activităţi de prevenire în zonele publice aglomerate, parcuri, societăți comerciale, în unitățile de învățământ și la întâlnirile cu membrii asociațiilor de proprietari.

Campania se va desfășura în perioada 31 martie – 30 aprilie a.c., iar scopul este de a  informa populația cu privire la modalitățile de prevenire a infracțiunilor de înșelăciune.

Având în vedere că se apropie sărbătorile pascale, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița vă recomandă să țineți cont de următoarele recomandări:

PREVENIREA ÎNȘELĂCIUNILOR PRIN TELEFON

–        NU dați curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reîncărcare!

–        VERIFICAȚI din mai multe surse dacă sunteți câștigătorul unui premiu anunțat la telefon și în niciun caz nu trimiteți bani în avans!

–        VERIFICAȚI dacă vă sună cineva care spune că este din familie și care vă cere bani pentru că a avut un accident!

 Cum procedează infractorii?

–        Sună la telefon și spun fie că sunt o rudă de-a dumneavoastră, că a avut un accident, că nu poate vorbi mult, că din cauza suferinței are vocea schimbată și vă cer să trimiteți o sumă de bani, fie că ruda dumneavoastră, implicată în accident, l-a rugat să vă sune.

–        Sună la telefon sau trimit un mesaj pe telefonul mobil și vă spun că ați câștigat un premiu, dar că trebuie să trimiteți coduri de reîncărcare la un anumit număr de telefon sau bani la o anumită adresă și pe numele pe care vi-l indică, acestea fiind false!

Cum trebuie să procedați dumneavoastră:

–        Nu trimiteți bani celor care vă solicită acest lucru prin telefon! Trebuie să știți că în caz de accident nu este nevoie de bani, ci de îngrijiri medicale care sunt gratuite! Verificați dacă informația este adevărată! Sunați pe numărul de telefon pe care comunicați de obicei cu presupusa victimă sau chiar mergeți la locul presupusului accident!

–        Dacă nu v-ați înscris la un concurs NU PUTEȚI FI CÂȘTIGĂTOR! Dacă sunteți anunțați că ați câștigat un premiu, NICIODATĂ NU PLĂTIȚI ÎN AVANS ca să intrați în posesia premiului! Taxele se plătesc după ce ați luat premiul! VERIFICAȚI din mai multe surse ca să vă convingeți că nu este o înșelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau furnizorul de produse electrocasnice!

 

PREVENIREA INFRACȚIUNILOR DE ÎNȘELĂCIUNE PRIN METODA GHICIT

–        Nu permiteți accesul în locuință a persoanelor străine;

–        Nu dați bani sau date niciunei persoane necunoscute;

–        Rețineți cât mai multe date despre persoana care v-a contactat la domiciliu;

–        Evitați să păstrați în locuință, sume mari de bani sau bunuri de valoare;

–        Acordați atenție maximă persoanelor străine care pretind că vin din partea unor membrii ai familiei sau alte rude;

–        Nu primiți pachete și mai ales nu dați bani unor astfel de persoane;

–        Nu apelați la serviciile așa ziselor ghicitoare;

–        Nu vă lăsați acostați de astfel de persoane;

–        Nu încredințați banii sau bijuteriile ghicitoarelor, chiar dacă pretind că vi le vor înapoia;

–        Nu oferiți bani sau bijuterii pentru astfel de servicii, care nu vă aduc nicidecum rezolvarea problemelor, ci din contră, vă vor crea altele;

–        Dacă vă aflați într-o astfel de situație încercați să rețineți cât mai multe aspecte referitoare la persoana respectivă (semnalmente, culoare îmbrăcăminte etc.);

Dacă se întâmplă să fiți înșelați de astfel de persoane, sesizarea de urgență a Poliției la 112, sporește considerabil șansele de depistare a autorului și recuperarea prejudiciului.

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentRecord de amenzi după o razie în Slobozia
Articolul următorGrupul Volkswagen recheamă peste 100.000 de mașini: risc de incendiu. Care sunt modelele vizate