Cadavre de porci cu pestă, îngropate direct în pământ

Cadavre îngropate direct în pământ

Confruntate cu mii de cadavre de porci morți sau asomați ca urmare a contaminării cu pestă porcină africană, autoritățile sanitar-veterinare au găsit o soluție facilă de a rezolva problema neutralizării acestora. Soluția tipic românească a fost aceea a îngropării cadavrelor direct în sol, fără nicio altă măsură de protecție.

Vârful de sarcină s-a înregistrat săptămâna trecută în comuna Gura Ialomiței. Aici au fost omorâți peste 1000 de porci proveniți din gospodăriile populației. Cum costurile cu incinerarea acestor cadavre erau destul de mari și nu existau mijloace de transport adecvate pentru a transporta la incineratorul de la Slobozia, autoritatea sanitar veterinară a găsit soluția îngropării cadavrelor.

Cadavre infestate acoperite cu pământ

Potrivit manualului operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină clasică, îngroparea cadavrelor de animale infectate este permisă cu respectarea unor proceduri foarte stricte.

Șanțul trebuie să aibă o adâncime de 2,5 -3 metri iar porcii să vor depozitați vor ocupa circa ¾ din volum, pentru a lăsa loc de dilatație în caz de fermentare. Afundul șanțului trebuie impermeabilizat cu geomembrană peste care se aplică un strat de pământ argilos sau bentonită.

Manualul prevede ca porcii să fie depuși după ce peste stratul de argilă s-a pus un strat de dezinfectați sub formă de pulberi. Peste cadavre se pune un nou strat de pulberi dezinfectante, un strat de argilă, folie și se acoperă cu pământ. Zona se împrejmuiește cu un gard și va fi marcată cu inscripția : „ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEASTĂ ARIE”.

Operațiunile descrise trebuie să se facă în soluri impermeabile, în care pânza freatică să nu fie situată la suprafață, pentru a se împiedica contaminarea apei.

Localnicii din comuna Gura Ialomiței susțin că aceste proceduri nu au fost respectate. Ei afirmă că porcii au fost aruncați într-un șanț sI au fost acoperiți doar cu o folie de plastic. Oamenii se tem că apa va fi contaminată și că fântânile din curți care furnizează apă pentru animale vor asigura transmiterea virusului și după încheierea perioadei de carantină.

Temerile sunt justificate deoarece în comuna Gura Ialomiței pânza freatică este situată la o adâncime care începe de la 3 metri. Potrivit unui studiu geotehnic apele freatice sunt situate la o adâncime cuprinsă între 3-10 m.

Stratul acvifer este utilizat de localnici, apa fiind destinată animalelor și irigațiilor. Distribuția adâncimii este relativ uniformă, ceea ce creștE riscul contaminării apei prin descompunerea porcilor îngropați.

Situații de acest gen au fost semnalate și în județele Constanța și Tulcea, afectate de virusul pestei porcine africane. Autoritățile sanitar-veterinare locale refuză să explice modul în care au procedat. Zonele în care au fost îngropați porcii sunt deocamdată inaccesibile, fapt ce sporește neîncrederea oamenilor în eficiența măsurilor luate.

În 2011, în Coreea de Sud, s-au raportat contaminări masive ale pânzei freatice după ce  3 milioane de cadavre de porci au fost îngropate în pământ. Apa a fost declarată nepotabilă datorită încărcării microbiene, inclusiv a contaminării cu E-Coli.

Pestă porcină și în august 2017

Apariția acestor noi focare de pestă porcină africană nu este întâmplătoare. În august 2017 ANSVSA a confirmat două focare în două gospodării situate în zona limitrofă a municipiului Satu Mare. Au fost ucise 7 animale iar zona a fost dezinfectată.

În noiembrie 2017, potrivit fostului președinte Traian Băsescu, un raport al experților Comisiei Europene atrăgea atenția asupra modului defectuos în care autoritățile române tratează măsurile de prevenire a pestei porcine africane.

Băsescu explică într-o postare pe Facebook ce n-au făcut autoritățile pentru prevenirea epidemiei de pestă:

Mă întreb, cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru, care se face a-i căina pe crescătorii de porci, când de fapt el ştie că Guvernul României ,…. , a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experţilor Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană.

Experții Comisiei Europene cereau măsuri urgente pentru a preveni epidemia şi pagubele uriașe pentru zootehnie şi industria alimentară.

Nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dăncilă, nici ANSVSA (aflată în subordinea direct a premierului) şi nici D’aia n-au făcut nimic. Aici avem definiția perfectă a abuzului în serviciu dar, din păcate, nimeni nu întreabă nimic pe nimeni.

Mă întreb dacă inactivitatea criminală a instituțiilor statului (premieri, președinte ANSVSA, ministrul agriculturii), după ce au primit în februarie 2017 raportul avertisment al experților Comisiei Europene, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenție, este doar incompetență sau este o mare ticăloșie… .

PS – având în vedere existenta raportului avertisment al Comisiei Europene datat februarie 2017, România nu va putea beneficia de sprijin de la Uniunea Europeană, în schimb, va importa masiv carne de porc pentru a asigura hrana populației”.

 

Articolul precedentSpitalul Slobozia rămâne fără linia de gardă UPU pentru stomatologie
Articolul următorPestă porcină africană confirmată și la Bordușani