Luni, 2 iulie, la hotelul Lebăda din stațiunea Amara, un maseur a murit în timpul programului. La o săptămână distanță, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița nu declanșase încă ancheta oficială. Potrivit actului constatator al decesului, Nicolae Stelică a murit din cauza unui infarct miocardic și suferea de scleroză coronariană. Hotelul Lebăda aparține firmei Alfa Hotels, patronată, printre alții de liderul sindicatului Cartel ALFA, Bogdan Hosu. Condițiile precare de tratament și lipsa unor dotări minimale pentru pacienți și angajați în cadrul hotelului sunt de notorietate la nivelul întregii țări.

Mortul e de vină

Nicolae Stelică era nevăzător, avea 49 de ani și a murit către sfârșitul primei părți a programului după un șir lung de pacienți. Potrivit declarațiilor făcute de către colegii de muncă sub protecția anonimatului era unul dintre cei mai buni maseuri ai hotelului și reușea să facă peste 50 de masaje zilnic. Cifra reprezintă aproape dublul numărului de masaje repartizate în mod normal unui maseur, indiferent de tipul de masaj recomandat de medic.

„A murit de epuizare. Muncea ca apucatul, la 40 de grade Celsius, fără aerisire, într-o chichineață. Dar ăștia ca noi n-au cui să se plângă, că ne amenință că ne dau afară. Și unde să te duci, cine să te apere? ”se plânge anonim unul dintre maseuri care a acceptat să stea de vorbă cu noi. Potrivit actului constatator al decesului, Nicolae Stelică a murit din cauza unui infarct miocardic și suferea de scleroză coronariană. În aceste condiții, culpa angajatorului dispare.

Mariana Olteanu, reprezentanta Complexului Lebăda din Amara, a declarat public situația e una normală: „Programul era de la orele 7,00 la orele 14,00, 5 zile pe săptămână. Se poate verifica oricând programul lui și al angajaților. Nu a muncit peste program, nu făcea ore suplimentare… ba chiar avea și o pauză de o oră la prânz, când pacienții erau la masă

Ancheta ITM trenează

La o săptămână distanță de la incident, inspectorii ITM încă mai așteptau raportul medico-legal pentru declanșarea unei anchete. Marian Nedelcu, șeful Serviciului Sănătate și Securitatea în Muncă a explicat senin raționamentul acestei întârzieri: „Nu putem deranja oamenii fără să știm ce spune raportul. E timp destul. Vom da un comunicat de presă când vom finaliza controlul.”

ITM Ialomița anonimizează rezultatele tuturor controalelor tematice desfășurate de către instituție, iar comunicatele de presă nu sunt decât înșiruiri de reglementări legale inutile și lipsite de logică. Mai mult decât atât, de-a lungul anilor, în nici un caz de moarte suspectă la locul de muncă, angajatorii nu au fost trași la răspundere. În plus, controalele ITM sunt anunțate, iar firmele recunoscute pentru faptul că încalcă legislația muncii sunt ocolite constant.

Acuzațiile aparțin liderului de sindicat al Expur SA, acum pensionat Toți inspectorii sesizați de noi închideau ochii și întorceau capul. De 20 de ani e mereu la fel. Oamenii mor, capătă boli profesionale care le scurtează viețile, iar ei nu văd niciodată nimic.” explică Ion Grecu. Firma Expur SA e unul dintre firmele sesizate în mod repetat pentru pentru nerespectarea condițiilor de muncă și poluarea permanentă a mediului înconjurător.

Nimeni nu respectă legislația muncii

Hotelul Lebăda face parte dintr-un șir de hoteluri aparținând firmei Alfa Hotels SRL (Hotel Venus din staţiunea Slănic Moldova, Hotel Parâng din staţiunea Băile Olăneşti și Hotel Carpaţi din staţiunea Predeal) și controlate, printre alții, de liderul confederației sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hosu. La începutul acestui an, în spațiul public au apărut informații legate de modul fraudulos în care a fost preluat hotelul.

Ce este însă mai grav e faptul că autoritățile locale și județene cunosc starea deplorabilă în care acest hotel a ajuns. Și închid ochii. Oficialii hotelului susțin că în ultimii ani au fost făcute investiții la nivelul bazei balneare și că o aripă a hotelului a fost renovată. În realitate însă, pacienții sunt cazați în camere insalubre, iar angajații, asemeni lui Stelică Nicolae, își desfășoară activitatea în condiții improprii, greu de îndurat. Știu de 10 de ani că nu trebuie să iau bilet de tratament acolo. Că de 10 ani vin aici la tratament. Maseuri sunt buni, dar condițiile sunt mizerabile. Am fost o dată, când nu am găsit bilete aici și mi-a ajuns.” ne spune Ion Dobra, venit tocmai de la Cluj la tratament, dar cazat în hotelul vecin.

Situația de la Hotelul Lebăda poate fi generalizată la nivelul întregului județ. Indiferent de natura accidentelor și de probele care dovedesc încălcarea legislației muncii, firmele sunt lăsate să își continue nestingherit activitatea. Cel mai evident exemplu rămâne șantierul din mijlocul orașului Slobozia, unde angajații lucrează „la negru”, fără echipament de protecție adecvat și fără să respecte reglementările legale privind siguranța în muncă.

Articolul precedentStatul român subvenționează mafia italiană
Articolul următorDSVSA Ialomița impune obligații crescătorilor de porcine