Oficialii administraţiei judeţene din Ialomiţa au declarat recent că lucrările la podul de la Dridu au „una-două luni avans faţă de graficul de lucrări”. Investiţia la podul de la Dridu peste râul Prahova a fost inițiată în urmă cu 7 ani şi abandonată de 3 ori. Costurile totale ale reabilitării acestui obiectiv se ridică la 10,3 milioane de lei. Autoritățile nu pot explica de ce au plătit devize de 1, 7 milioane de lei pentru lucrări neexecutate.

Cincinalul în 7 ani jumate

La sfârșitul lunii trecute, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru a declarat public că lucrările la podul de la Dridu au „una-două luni avans faţă de graficul de lucrări”. Declarația a fost făcută cu prilejul unei vizite de lucru efectuate pe şantierul de la Dridu. Autoritățile județene au decis să reabiliteze podul în anul 2011. Din anul 2013, podul a devenit impracticabil, fiind demontat. Tot atunci, lucrările au fost abandonate pentru prima dată. În următorii ani, lucrările au fost reluate şi abandonate de alte două ori.

Ele au fost reluate în această primăvară, e către firma SC Luconsa SRL Galați, specializată în construcții de poduri. Contractul a fost semnat în septembrie 2017, iar «termenul de execuție a lucrărilor este de 15 luni de la darea ordinului de execuție» Oficialii firmei au promis că vor finaliza lucrările până la sfârșitul acestui an, însă termenul final de execuție este luna mai a anului 2019.

Pentru a sublinia interesul președintelui Victor Moraru în urgentarea lucrărilor, instituția a remis publicității la sfârșitul lunii iunie un comunicat de presă ilar. În el se precizează, cităm: „Printr-o organizare de șantier riguroasă, care a cuprins respectarea etapelor procesului tehnologic, asigurarea calității lucrărilor, dotarea cu utilaje performante și de mare randament, un program de lucru non-stop în fiecare săptămână și asigurarea unor condiții de muncă deosebite pentru constructori, s-a reușit respectarea graficelor de lucrări și reducerea termenelor de execuție.”

O pagubă de 1, 7 milioane de lei

Valoarea investiţiei pentru reabilitarea podului de Dridu este de 10, 3 milioane de lei, din care 8.2 milioane de lei vor fi asigurați din bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020. Autorităţile refuză însă să explice cum a fost posibilă plata a 1, 7 milioane de lei pentru lucrările facturate, dar neexecutate, în cei 7 ani trecuţi de la iniţierea acestei investiţii. Banii au fost plătiţi firmelor Teloxim SRL şi Strabenbau Logistic SRL.

Această a doua firmă a distrus iremediabil pilonii podului, generând majorarea investiției de la 2, 7 milioane de lei în 2015 la 10, 3 milioane de lei în prezent. Întrebat în cadrul unei ședințe de Consiliu Județean cum a fost posibil acest lucru, președintele Victor Moraru a declarat laconic: „Nu ştiu ce s-a întâmplat înainte ca eu să preiau acest mandat”. Precizăm că atât Victor Moraru, cât şi ex-preşedintele Silvian Ciupercă aparțin aceluiași partid politic, respectiv PSD.

Podul peste râul Prahova la Dridu, are o lungime de 107,7 şi 9,5 m lățime Reabilitarea lui urmărea să asigure fluența și siguranța circulației rutiere printr-un punct nodal important pentru zona de nord-vest a județului Ialomița, cu legături directe la drumurile naționale și europene care duc spre Ploiești, Brașov, București, Urziceni, Slobozia. Numărul estimat de persoane care ar fi beneficiat de această investiție se ridică la aproximativ 40 de mii.

Articolul precedentRezultate BAC 2018 Ialomița – Procedura de afișare a notelor: tabele, medii, contestații
Articolul următorDADP Slobozia peticește gropile de pe străzile orașului