Stațiunea Amara este una dintre cele mai importante destinații turistice pentru tratamentul balnear din România. În debutul sezonului de vară din acest an, singura plajă publică amenajată de către autorități oferă condiții precare de tratament. Primăria Amara confirmă că nu va face investiții în reabilitarea plajei nici anul acesta.
Plaja Zorilor este singura plajă din stațiunea Amara pe care autoritățile locale o administrează direct. Condițiile oferite sunt însă improprii atât pentru tratament, cât și pentru petrecerea timpului liber. Băile publice sunt insalubre, nisipul plajei este acoperit de iarbă, iar serviciile de alimentație publică din zonă se reduc la câteva tarabe improvizate.
În pofida situației existente, plaja Zorilor este frecventată de către turiștii hotelurilor balneare din zonă, în majoritatea lor oameni în vârstă, aflați la tratament. Deși deranjați de lipsa unor condiții minimale, aceștia continuă să frecventeze plaja. Una dintre posibilele explicații ar putea fi aceea că este singura plajă din stațiune unde intrarea este gratuită.
Constantin Popa vine din Călărași, are 68 de ani și se află pentru a treia oară la tratament la Amara: „Sunt în a șasea zi. Mai mai 4 zile și scap. Am mai fost și în alți ani. Nu mereu, că nu am avut timp. Acum n-am încotro, trebuie să îmi fac și timp. Ce să vă spun. A fost și mai bine ca acuma. Dar dacă atât se poate, ne adaptăm.” Punctul de vedere al lui Constantin Popa este unul general împărtășit.
Conform estimărilor, stațiunea Amara este vizitată anual de aproximativ 10 mii de pensionari interesați de tratamentul balnear. Cei mai mulți dintre ei ajung aici „la cerere” prin intermediul biletelor de tratament asigurate de către Casele Județene de Pensii. Amara este recunoscută pentru proprietățile nămolului sapropelic existent în lac.
Autoritățile din Amara promit de aproape 10 ani că plaja Zorilor va intra într-un proces de reabilitare. De câțiva ani, cei doi primari care au condus orașul promit această reabilitare „din fonduri europene” Potrivit declarațiilor oficiale, în luna octombrie a anului 2017 administrația locală a depus un proiect pentru obținerea de finanțare europeană pentru reabilitarea complexului turistic-Plaja Zorilor, pe axa 7.1, a Programului Operațional Regional. În așteptarea evaluării proiectului, investițiile au fost definitiv sistate.
Atunci când nu sunt pe plajă, turiștii orașului stațiune Amara se pot bucura de parcul dendrologic din imediata vecinătate a lacului. Parcul are o suprafață de 64 de hectare și este considerat unul dintre cele mai mari parcuri dendrologice din Europa. El fost reabilitat în anul 2011, cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea investiților realizate atunci pentru modernizarea parcului s-a ridicat la 1, 4 milioane de euro.