Începând cu 1 iulie 2018 Spitalul Județean de Urgență Slobozia implementează programul informatic Hipocrate. Achiziționat pentru suma de 280.000 de lei și cu un cost de mentenanță de „numai” 50.000 de lei lunar, Hipocrate trimite la coșul de gunoi un program informatic implementat din 2012, cu un cost de mentenanță de numai 5000 de lei. 

Peste 850 de angajați, 510 paturi și un deficit de peste 3 milioane de lei prognozat pentru 2018. Acestea sunt, în cifre, coordonatele Spitalului Județean de Urgență Slobozia, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Ialomița. Fără director medical de luni de zile ca urmare a refuzului medicilor de a colabora cu managerul Iancu Mariana(transferată de la o firmă de salubrizare), spitalul și-a majorat de curând cheltuielile achiziționând un program informatic inutil, Hipocrate, care va avea costuri lunare de circa 50.000 de lei lunar. Adică de 10 ori mai mult decât costurile înregistrate până luna trecută cu programul similar Extramed.

Spitalul din Slobozia a implementat prima dată un program informatic complex în 2012. Directorul economic de atunci, economistul Adrian Berbece, explică de ce a preferat EXTRAMED în dauna programului Hipocrate:

„Îmi amintesc că la vremea respectivă alegerea nu a fost grea deloc. Extramed îmi oferea în control riguros al costurilor la nivel de pacient. Programul era capabil ca la finalizarea spitalizări să pot să am fișa exactă cu toate costurile făcute de spital cu pacientul respectiv. În plus avea modul PAX care permitea vizualizarea direct în calculator a imaginilor de la computerul tomograf. Foarte util era faptul că softul se cupla la aparatura din laboratorul de analize iar rezultatele se salvau direct în server. Se economisea timp cu introducerea datelor și se eliminau erorile umane. Vreme de doi ani cât a durat ajustarea programului la nevoile spitalului nu am plătit mentenanța. După 2014 costul lunar era de 5000 de lei plus TVA”.

În ciuda acestor performanțe managerul Iancu a decis să schimbe Extramed și să implementeze Hipocrate. Fostul director economic explică în ce manieră s-a implementat această decizie managerială care majorează nejustificat costurile unui spital afectat de deficite cronice:

„Am fost sunat de diverși angajați ai spitalului și mi-au spus că doamna manager le cere să întocmească rapoarte din care să rezulte că programul Extramed nu funcționează corespunzător și trebuie schimbat. Nu înțelegeau de ce trebuie să scrie asta în condițiile în care programul funcționează ireproșabil. Nici eu nu înțeleg scopul acestei manevre. Vreau să vă spun că Extramed funcționează în toate spitalele  militare. Mă gândesc că dacă este bun pentru rigorile armatei este bun și pentru rigorile unui spital civil”. Probabil că tocmai rigoarea este păcatul principal al acestui program.

Această achiziție ilogică și neeconomică nu este singura ispravă a managerului Mariana Iancu. Spitalul din Slobozia nu are medic diabetolog deși în în Ialomița sunt 7200 de diabetici înregistrați și doar trei medici de specialitate în tot județul. În schimb, la spital funcționează trei medici urologi pentru doar două paturi în condițiile în care normativul de personal este de un medic la 5-15 paturi. Diabeticii care se internează în spital sunt lipsiți de serviciile unui medic specialist doar pentru că managerul refuză să scoată postul la concurs. Pe lista de investiții a spitalului, aprobată de Consiliul Județean Ialomița, se află achiziționarea unui computer tomograf. Asta în condițiile în care există un aparat în funcțiune, recondiționat în 2014, iar în luna martie Ministerul Sănătății a mai  trimis un aparat spitalului, aparat care nu a fost montat încă. Salariul încasat de managerul Mariana Iancu este peste 20.000 de lei brut.

 

 

 

 

 

Articolul precedentStațiunea Amara a ratat deschiderea sezonului de vară
Articolul următorParcarea subterană din centrul Sloboziei nu are intrare