Este ocazie de a atrage atenția, încă odată, asupra diversității și vulnerabilității moștenirii istorice, precum și a importanței restaurării și promovării tuturor acestor inestimabile bogății culturale.

18 aprilie a fost stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS şi a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO.

Două dintre cele mai importante obiective de patrimoniu ale Muzeului Județean Ialomița se află pe lista de investiții a Consiliului Județean Ialomița: Conacul Bolomey – edificiu de patrimoniu în curs de reabilitare și restaurare; Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci” – în licitație pentru proiect tehnic și investiție.

Conacul Bolomey, aflat în comuna Cosâmbești, este un monument istoric și de arhitectură inclus în patromoniul Muzeului Județean Ialomița din anul 2003. A fost construit în anul 1898, de o echipă de meșteri italieni și a rămas până în zilele noastre o construcție reprezentativă pentru arhitectura conacelor din estul Câmpiei Române. Edificiul are o arhitectură nobiliară rurală tip ,,villa rustica”, în stil neoclasic francez cu elemente eclectice.

Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci” aflată la 8 km vest de comuna Giurgeni, are drept scop punerea în valoare a vestigiilor orașului medieval dispărut. Baza este compusă din construcția propriu-zisă și parcul arheologic din jurul acesteia. Locul este încărcat de istorie, căci pe aceste meleaguri a trăit multă vreme și a avut întinse moșii, Tudora, mama lui Mihai Viteazul. Mai mult decât atât, Orașul de Floci reprezintă chiar locul de naștere al marelui voievod. Tot aici se desfășoară și Festivalul – concurs de tradiție culinară ialomițeană ,,La Casa Tudorii”, eveniment ce se înscrie în strategia Consiliului Județean Ialomița de a promova valorile perene ale tradiției ialomițene și de a stimula interesul publicului privind toate formele sale de manifestare: folclor și port popular, țesături și ceramică țărănească, târguri rurale, rețete culinare ialomițene.

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentAu fost aprobate plafoanele Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020
Articolul următorVIDEO-Premierul Cîțu: „Aştept desemnarea ministrului Sănătăţii de la USR PLUS. Până atunci voi asigura interimatul”