Sărbătorită în fiecare an la data de 29 iunie, începând cu anul 2004, când se împlineau 10 ani de la semnarea Convenției pentru Protecția Fluviului Dunărea, Ziua Dunării este ocazia de a cunoaște mai multe despre Fluviul Dunărea și despre importanța sa pentru faună, floră și oameni.

Sub motto-ul anului 2021, ”Descoperiți Dunărea” –Discover Danube  -, puteți afla câteva lucruri interesante despre Dunăre și descoperi mai multe jucând  Danube Adventure pe: https://www.danubeadventure.org/#/ creat de ICPDR.

Bazinul Fluviului Dunărea poate fi împărțit în 3 subregiuni:

– Bazinul Superior care se întinde de la izvorul Dunării în Germania până la Bratislava, Slovacia

– Bazinul Mijlociu care este cea mai mare dintre cele 3 regiuni, întinzându-se de la Bratislava până la barajele defileului Porțile de Fier de la granița României cu Serbia

– Bazinul Inferior care este format din câmpiile joase, podișurile și munții din România și Bulgaria. Fluviul se împarte în 3 brațe principale, formând Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă de deltă din Europa.

Grigore Antipa: „De Dunăre – ca și de Carpați – ne leagă întreaga vieață a poporului nostru; ea este partea care ne ține în contact cu popoarele civilizate din apusul și centrul Europei; și tot ea ne deschide calea largă a Oceanului, pentru schimbul produselor țării și muncii poporului cu produsele țărilor cele mai îndepărtate. Ea ne garantează viitorul și propășirea noastră în marea luptă pentru existență între popoarele lumii. Tot ea ne mai pune la dispoziție o întreagă serie de daruri naturale: un izvor mare de umiditate pentru agricultură, un izvor de energie pentru industrie, pescării de o bogăție unică, pășune și fânețe de o bogăție necunoscută în altă parte a țării ș.a.m.d.; ea este dar o adevărată binefăcătoare a neamului nostru!”

Sursa foto Mircea Stoian

 

 

 

 

 

Articolul precedentSezonul estival se deschide la Eforie Aqua Park. Aventură și distracție la cote maxime
Articolul următorBilanț coronavirus 29 iunie: 73 de cazuri noi și 6 decese, în ultimele 24 de ore