După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia. Ucraina a intrat în ziua 729 a războiului.

UPDATE 9:30 – Trupele ruse ar putea fi nevoite să ajungă în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a atinge obiectivele a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”, a declarat joi fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

El a spus că rușii și ucrainenii sunt o singură națiune și că guvernul ucrainean, pe care Moscova îl numește „regimul de la Kiev”, „trebuie să cadă”, notează Reuters.

UPDATE 8:30 – Apărarea aeriană ucraineană a distrus 8 din 10 drone kamikaze lansate de Rusia în cursul nopții de miercuri spre joi, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Conform sursei citate, dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în Rusia, iar o rachetă supersonică Kh-31P a fost lansată din Marea Neagră.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Poltava, Dnipropetrovsk, Harkov și Zaporojie.

Momentan nu se cunosc detalii despre posibile victime sau pagube.

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia.

Este vorba, în special, de ministrului Apărării Rustem Umerov, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii miercuri, în ucraineană şi poloneză. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se marchează doi ani de la începerea războiului.

„Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front”, a spus el.

Preşedintele Zelenski s-a adresat, de asemenea, premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui polonez Andrzej Duda.”Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog”.

Volodimir Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune de securitate naţională ucraineană.”Nu putem amâna acest lucru”, a spus el, adăugând că este gata să conducă el însuşi până la graniţă.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că la această întâlnire şi Comisia Europeană ar trebui să trimită reprezentanţi.

De zile întregi, fermierii polonezi încearcă să blocheze camioanele care transportă cereale ucrainene la graniţa cu Polonia. Se estimează că la punctele de trecere a frontierei s-au strâns câteva mii de camioane.

Nemulţumirea fermierilor polonezi este îndreptată împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina.

Marţi, autobuzele şi trenurile de marfă care veneau din Ucraina au fost, de asemenea, ţinta protestelor pentru prima dată.

Polonia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, care durează de aproape doi ani.

Articolul precedentJoe Biden, discurs fără precedent. Atac dur la adresa lui Putin: „Ticălos nebun!”
Articolul următorDiana Șoșoacă, un nou atac exploziv la adresa soțului. „Voi spune numele celor care stau în spatele tău”