Noi imagini publicate de telescopul spațial James Webb al NASA dezvăluie planeta Uranus și inelele sale greu de detectat așa cum nu au mai fost văzute niciodată. Fotografiile oferă unele dintre cele mai clare imagini ale inelelor lui Uranus de până acum.

Telescopul James Webb a capturat imaginea cu ajutorul senzorilor săi în infraroșu, care pot atrage lumină suplimentară din zonele îndepărtate ale spațiului. Unele dintre inele nu au mai fost observate de când Voyager 2 de la NASA a obținut prima dovadă fotografică a existenței inelelor lui Uranus în timpul survolului său din 1989.

Uranus este cunoscută sub numele de ,,gigantul de gheață” , deoarece interiorul său este alcătuit din elemente mai grele decât giganții gazoși Jupiter și Saturn, care sunt mai bogați în hidrogen și heliu.

În noile imagini, Uranus pare alb, spre deosebire de aspectul albastru tipic pe care îl are în imaginile surprinse la lungimi de undă vizibile ale luminii. Acest lucru se datorează faptului că metanul gazos, care face parte din compoziția chimică a planetei, nu apare albastru la camera NIRCam (Near-Infrared Camera) a lui Webb.

James Webb este o misiune de peste 10 ani condusă de NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.

În comparație cu alte telescoape, oglinda masivă a observatorului spațial poate vedea galaxii mai mici și mai îndepărtate și are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la originile universului. Cu toate acestea, se folosește, de asemenea, de calitatea stabilă și precisă a imaginii sale pentru a ilumina propriul nostru sistem solar, cu imagini ale lui Jupiter, Neptun și Marte.

Articolul precedentPredicţii BBC pentru Eurovision 2023 – România nu va trece de semifinală. Franţa şi Suedia, potenţial câştigătoare
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET