Nicolae și Elena Ceaușescu făceau vaca vacanțele lor pe litoralul românesc. De cum începea vara, dictatorul se muta la mare și pornea într-un lung sejur de relaxare alături de soția lui. Fostul lider român avea o reședință oficială la mare, unde adesea ținea ședințele de stat cu membrii comitetului central. 

Din iulie până în septembrie, vacanța Ceaușeștilor la mare devenise o adevărată tradiție de familie și de partid. Cuplul dictatorial era așteptat la Neptun cu pregătiri amănunțite. Nu mai puțin de 90 de angajați aveau grijă ca nimic să nu lipsească pentru familia prezidențială în timpul vizitei la vila de protocol.

Diminețile, Nicolae și Elena Ceaușescu se plimbau împreună pe faleză și adesea înotau la pontonul privat unde o echipă de salvamari erau cu ochii pe Ceaușești ca pe butelie. După o baie bună în mare, amiezile și le petreceau jucând table.

La sfârșitul anilor 80, însă, vacanțele la Neptun deveniseră tensionate. Bătrâni și obosiți, Ceaușeștii nu mai făceau plajă și nu se mai relaxau. Se spune că tensiunile ajunseseră atât de mari încât dictatorul își petrecea majoritatea timpului în biroul său, unde citea rapoarte. 

Articolul precedentCererea de mici pentru 1 Mai, mai mare cu aproximativ 30% faţă de anul trecut
Articolul următorSalariile la stat vor scădea, sporurile se plafonează – Vești proaste de la ministrul Fondurilor Europene